Jan Paweł II – Papież Dialogu

XIII Dzień Papieski obchodzony jest pod hasłem „Jan Paweł II – Papież Dialogu”.

Miasta Papieskie sprawują patronat nad Dniami Papieskimi, będącymi wyrazem pamięci o Ojcu Świętym. Wizyta Ojca Świętego Jana Pawła II w Gdyni 11 czerwca 1987 roku była jednym z najważniejszych wydarzeń w historii tego nadmorskiego miasta. Gdynia otrzymała więc godność Miasta Papieskiego. Metropolita gdański, arcybiskup Sławoj Leszek Głódź i Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek zapraszają na uroczyste obchody Dnia Papieskiego.

20 października (niedziela)

XX Gdyńska Piesza Pielgrzymka Ludzi Pracy – godzina 9.00 – zbiórka przy kościele p.w. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy i św. Piotra Rybaka (ojcowie redemptoryści), ul. Portowa 2.

• godzina 9.30 Modlitwa przy pomniku Ofiar Grudnia ’70.
  • godzina 12.15 Msza św. w Sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej Królowej Polski w Babich Dołach, ul. Rybaków 1A.
  • godzina 13.30 Agapa dla uczestników pielgrzymki. Szkoła Podstawowa nr 29 w Babich Dołach, ul. Ściegiennego 8.
  • godzina 11:00 Msza św. z udziałem Wspólnoty Zespołu Szkół Katolickich im. Jana Pawła II w Gdyni, kościół p.w. św. Andrzeja Boboli, plac św. Andrzeja 1.

22 października (wtorek)

• godz. 10:00 – święto patronalne Zespołu Szkół Katolickich im. Jana Pawła II w Gdyni, kościół p.w. św. Andrzeja Boboli, plac św. Andrzeja 1.
    • godz. 16:30 – XII Sympozjum papieskie Aula w dolnym kościele p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa, ul. Armii Krajowej 46.

W programie sympozjum wykłady:

- Dialog ekumeniczny w nauczaniu Jana Pawła II (ks. Krzysztof Drews)

- Blaski i cienie społecznych dialogów w naszej ojczyźnie (Marzena Korzeniewska, NSZZ „S”)

- O potrzebie dialogu nauczyciela ze studentami (prof. Aurelia Polańska)

• godz. 18:00 – msza św. dziękczynna za życie i pontyfikat bł. Jana Pawła II z udziałem Żeńskiego Chóru Kameralnego pod kierunkiem Małgorzaty Bednarek, kościół p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa, ul. Armii Krajowej 46.

25 października 2013 roku (piątek)

• godz. 13:00 – rozstrzygnięcie Wojewódzkiego Konkursu „Jan Paweł II – Papież Dialogu” Zespół Szkół Katolickich im. Jana Pawła II w Gdyni, plac św. Andrzeja