Jak zostać organizatorem związkowym?

18, 19 i 20 kwietnia członkowie Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność” uczestniczyli w szkoleniu stacjonarnym w gdańskim budynku „Solidarności”.

Pomysłodawcą szkolenia był Adam Żbikowski z Komisji Oddziałowej NSZZ „Solidarność” w Jeronimo Martins Polska. – Według mojego zamysłu szkolenie miało nauczyć nas, jak przekonać młodych ludzi do zrzeszania się w „Solidarności” i do zaangażowania się w działalność naszej sekcji – uzasadniał swój pomysł.

sm-20-04-16

– Są problemy, które w szczególności dotyczą ludzi młodych, a na forum związkowym nie mówi się o nich zbyt często, na przykład dodatki stażowe, które wlicza się do pensji minimalnej, a nie powinno tak być – dodał Kamil Kaliszuk, sekretarz sekcji. Tadeusz Grubich, który prowadził szkolenie, przedstawił młodym związkowcom możliwości, które dają struktury „Solidarności”. Mówił też o działalności organizatorów związkowych w różnych zakładach pracy. – Głównym celem tworzenia związków zawodowych jest polepszenie warunków pracy i płacy. Trzeba jednak pamiętać, że Związek jest organizacją dającą możliwość wspólnego działania, a nie usługową. Powinien być traktowany jak dodatkowe narzędzie, a nie jak instytucja z zewnątrz, która ma odgórnie załatwić problemy konkretnego pracownika. Chodzi o mobilizowanie pracowników, żeby mieli wpływ na organizację życia zawodowego. Jeżeli jesteśmy zespołem, działamy razem i wspieramy się wzajemnie. To pomaga zrealizować nasze cele, bo stajemy się partnerem w rozmowach z pracodawcą. Czujemy się odpowiedzialni za to, co robimy – podkreślił. Jak oceniają szkolenie jego uczestnicy? – Z każdego szkolenia wynoszę nową wiedzę, którą w przyszłości mogę wykorzystać w walce o dochodzenie praw pracownika zgodnie z Kodeksem pracy. Z dotychczasowych szkoleń wiem, że wspólnie, jako związek zawodowy, możemy osiągnąć więcej – ocenia Magdalena Wojtal z organizacji związkowej w Jeronimo Martins Polska.

MarWer