Jak bronić standardów pracy na bałtyckich promach? Międzynarodowo…

Żegluga promowa i pilnowanie standardów pracy na promach i w portach było tematem dwudniowej międzynarodowej konferencji w Sali BHP. Uczestniczyli w niej 29 i 30 stycznia br. reprezentanci związków zawodowych z dziesięciu państw nadbałtyckich, w tym delegacja Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ ”Solidarność” oraz Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”.

Troska o standardy pracy jest o tyle pilna, że wchodzą na Bałtyk armatorzy i operatorzy promowi, konkurując przez dumping socjalny. Korzystając z komunikacji promowej pamiętajmy, że  zwracanie uwagi na warunki pracy i płacy wpływa na komfort pasażerów i bezpieczeństwo żeglugi. Był i wątek trójmiejski. Uczestnicy konferencji poparli NSZZ „S” w walce o prawa pracownicze i związkowe m.in. w Gdynia Container Terminal SA.

- Spotkanie związkowych reprezentantów marynarzy i portowców z krajów położonych wokół Morza Bałtyckiego było okazją, aby każdy z przedstawicieli przedstawił rodzaj sprawozdania, raportując o problemach i rozwiązaniach w działalności żeglugi promowej. Powołaliśmy grupę roboczą, która ma monitorować warunki pracy i płacy na promach kursujących po Bałtyku i alarmować w celu wyeliminowania nieuczciwej konkurencji i dumpingu socjalnego, jeśli ktoś chce zaoszczędzić na standardach pracy. Mamy pilnować i nie dopuszczać do ich obniżania i oszczędzania na płacach – mówi Andrzej Kościk, przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ ”Solidarność”.

ASG