Jacek Kurski odwołany. Kto go zastąpi na fotelu prezesa TVP? Nikt, bo on zostaje

Pierwsza decyzja Rady Mediów Narodowych: Jacek Kurski nie jest już prezesem Telewizji Polskiej, którym był od stycznia 2016 roku. Po kilku godzinach pierwsza uchwała Rady o natychmiastowym odwołaniu została wieczorem zmodyfikowana i jednak to Kurski będzie pełnił obowiązki prezesa Telewizji Polskiej do momentu rozstrzygnięcia konkursu na to stanowisko w połowie października. Zatem „pucz” się nie udał.

Nie przedstawiono uzasadnienia ani pierwszej ani drugiej decyzji. Pozostał niesmak i wizerunkowy błąd.

Członek Rady rekomendowany przez PO Juliusz Braun, który wcześniej – jako prezes telewizji, zdemolował kadry TVP, powiedział, że Jacka Kurskiego odwołano na wniosek Joanny Lichockiej,  byłej dziennikarki, posłanki PiS i członkini Rady Mediów Narodowych..

Za odwołaniem Kurskiego głosowało czterech członków rady (Braun, Elżbieta Kruk („robię coś tam, coś tam”), Joanna Lichocka oraz Krzysztof Czabański), od głosu wstrzymał się Grzegorz Podżorny, zgłoszony do Rady przez Kukiz’15.

Krzysztof Czabański obwieścił, że konkurs na nowego szefa TVP powinien być rozstrzygnięty do połowy października.

- To jest pierwsza uchwała Rady Mediów Narodowych. Druga ogłasza decyzję o konkursie na prezesa Telewizji Polskiej. Konkurs zostanie ogłoszony i rozstrzygnięty nie później niż do połowy października tego roku. W tej chwili po przerwie rada będzie obradować nad powołaniem prezesa Telewizji na okres tymczasowy, do rozstrzygnięcia konkursu – powiedział  Czabański w przerwie posiedzenia Rady..

Szanse ma Małgorzata Raczyńska-Weinsberg. To była kontrowersyjna dyrektor TVP 1. W latach 70-tych studiowała polonistykę w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Słupsku. Ten kierunek ze specjalizacją nauczycielską ukończyła na Uniwersytecie Gdańskim w 1979.

W latach 80-tych wyemigrowała  do Badenii Wirtembergii, do Stuttgartu. Współpracowała z Rozgłośnią Polską Radia Wolna Europa.  Od 1992 zatrudniona była w Polskim Radiu. W 1994 r. została kierownikiem placówki TVP SA w Bonn. Od maja 2006 do 4 marca 2008 pełniła funkcję dyrektora TVP1 i m.in. zaakceptowała do produkcji seriale telewizyjne „Ranczo” i „Blondynka”, Przed zwolnieniem z TVP przez blisko rok chroniła się za lekarskim zwolnieniem.

Przypomnijmy, że Jacek Kurski był także dziennikarzem (m.in. „Tygodnika Solidarność” oraz Telewizji Polskiej), radnym Sejmiku oraz posłem na Sejm. Od listopada ub.r. był podsekretarzem stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wcześniej od 2009 do 2014 roku Kurski był europosłem. Ne udało mu się uzyskać reelekcji.

Kurski od 1989 roku związany był z Federacją Młodzieży Walczącej, Porozumieniem Centrum, Ruchem Odbudowy Polski, Zjednoczeniem Chrześcijańsko-Narodowym, Ligą Polskich Rodzin oraz Prawem i Sprawiedliwością oraz z Solidarną Polską (w 2011 r.).

Rada Mediów Narodowych to instytucja pięcioosobowa rada, której kadencja ma trwać sześć lat. Ma ona powoływać i odwoływać zarządy i rady nadzorcze TVP, Polskiego Radia i PAP. Od momentu powołania Rady zniknęła podległość władz TVP i PR wobec ministra skarbu.

Wczoraj przewodniczącym Rady Mediów Narodowych został Krzysztof Czabański.

Czabański jest posłem PiS z Torunia. Był wiceministrem kultury i pełnomocnikiem rządu ds. reformy mediów publicznych. Ukończył politologię na UW. Pracował m.in. jako dziennikarz „Sztandaru Młodych”. W latach 1967-1980 należał do PZPR. W 1976 r. został przez Wydział Kultury i Prasy KC PZPR usunięty z pracy w „Literaturze”,z wilczym biletem – zakazem pracy w RSW. W stanie wojennym został przez służących WRON pozbawiony prawa wykonywania zawodu. Pracował w prasie solidarnościowej i podziemnej, m.in. w „Tygodniku Solidarność”. Po przemianach z 1989 r. kierował (jako wicenaczelny) ” Tygodnikiem Solidarność” oraz „Expressem Wieczornym”, był prezesem PAP i Polskiego Radia, kierował Polską Agencją Informacyjną, Komisją Likwidacyjną RSW. Publikował artykuły, komentarze i felietony w „Tygodniku Solidarność”, „Życiu Warszawy”, „Życiu”, „Gazecie Wyborczej”, „Wprost” i „Rzeczpospolitej”.

ASG