IPN zaprasza: wykład nt. zapomnianego ludobójstwa Polaków w Związku Sowieckim

Operacji polskiej NKWD przeprowadzonej w latach 1937–1938 poświęcone będzie spotkanie z dr. Tomaszem Sommerem, organizowane przez gdański oddział Instytutu Pamięci Narodowej w czwartek 13 października 2016 r. o godz. 17 w siedzibie IPN przy al. Grunwaldzkiej 216.

W wyniku operacji polskiej NKWD zginęło około 111 tys. osób, w większości Polaków zamieszkujących w Związku Sowieckim. To kilkakrotnie więcej niż w ramach zbrodni katyńskiej. Zdaniem wielu badaczy operacja była ludobójstwem. Większość ofiar zginęła tylko dlatego, że była narodowości polskiej. Nowe kierownictwo IPN zapowiada, że będzie to jeden z najważniejszych obszarów badawczych tej instytucji w najbliższych latach.

Tomasz Sommer jest dziennikarzem, redaktorem naczelnym dwutygodnika „Najwyższy Czas!”, autorem książek „Dzieci operacji polskiej mówią. 45 relacji świadków sowieckiego ludobójstwa z lat 1937–1938” i „Operacja antypolska NKWD 1937–1938. Geneza i przebieg

ludobójstwa popełnionego na Polakach w Związku Sowieckim”.