IPN zaprasza: seminarium dla nauczycieli nt. historii „Solidarności”

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku zaprasza nauczycieli szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na seminarium pt. „Z »Solidarnością« do wolności”, które odbędzie się w piątek 18 marca 2016 w godz. 12.00–15.45 w Sali Edukacyjno-Konferencyjnej im. gen. A. E. Fieldorfa „Nila” w siedzibie oddziału IPN w Gdańsku przy al. Grunwaldzka 216.

Zgłoszenia uczestnictwa (do 16 marca) pod nr tel.: 58 668 49 11, kom.: 664 748 124 lub na adres e-mail bartosz.januszewski@ipn.gov.pl.

Uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie materiały edukacyjne poświęcone omawianym zagadnieniom. Będą mogli również odebrać zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu.

Program seminarium:

Godz. 12.00 – 12.45. Wykład „Między Sierpniem a Grudniem. Powstanie NSZZ »Solidarność« i »karnawał wolności«” (1980–1981), Arkadiusz Kazański (OBEP IPN Gdańsk).

Godz. 12.45 – 13.00. Prezentacja cyklu nowych programów edukacyjnych: „Narodziny Solidarności” oraz „Historia dla Ciebie” (realizacja IPN/TVP, 2015 r.).

Godz. 13.00 – 13.15. Przerwa

Godz. 13.15 – 14.00. Wykład „Od »wojny polsko-jaruzelskiej« do wyborów kontraktowych. Sytuacja polityczna i społeczno-gospodarcza Polski w latach 1981–1989”, dr Karol Nawrocki (OBEP IPN Gdańsk).

Godz. 14.00 – 14.45. Dyskusja.

Godz. 14.45 – 15.15. Przedstawienie zasobu archiwalnego IPN Gdańsk dotyczącego opozycji antykomunistycznej lat 80. w PRL, Maciej Sokołowski (OBUiAD IPN Gdańsk).

Godz. 15.15 – 15.45. Prezentacja teki edukacyjnej „Z »Solidarnością« do wolności”, Bartosz Januszewski (OBEP IPN Gdańsk).

W czasie spotkania będzie można zapoznać się z wystawą „Anna Walentynowicz. Legenda »Solidarności« 1929–2010”,przygotowaną przez Arkadiusza Kazańskiego.