IPN zaprasza: „Dziennik internowanego”

Chociaż do rocznicy wprowadzenia stanu wojennego pozostało jeszcze kilka dni, Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku zaprasza już 4 grudnia na spotkanie poświęcone książce „Więźniowie systemu. Dziennik internowanego w stanie wojennym” autorstwa dr. Andrzeja Drzycimskiego i Adama Kinaszewskiego. Spotkanie rozpocznie się o godz.17 w Ratuszu Staromiejskim w Gdańsku przy ul. Korzenna 33/35. Gośćmi będą dr Andrzej Drzycimski oraz Arkadiusz Kazański, historyk, pracownik pionu naukowego Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej IPN w Gdańsku, autor publikacji poświęconych historii NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego a także publikacji o internowanych w stanie wojennym. Spotkanie poprowadzi naczelnik OBEP IPN w Gdańsku dr Karol Nawrocki.

ipngrudzien

Z rocznicą wprowadzenia stanu wojennego związane będzie także organizowane przez gdański IPN spotkanie z dr. Piotrem Gontarczykiem w czwartek 11 grudnia w o godz. 17 w Hotelu Scandic w Gdańsku przy ul. Podwale Grodzkie 9). Znany autor książek o mniej i bardziej znanych faktach z życiorysu gen. Wojciecha Jaruzelskiego opowie w wykładzie pt. „Wojciech Jaruzelski. Bohater czy zdrajca?”.

Dwa Grudnie – zobacz pełny program obchodów rocznicy Grudnia ’70 i wprowadzenia stanu wojennego

fot. mat. prasowe IPN