IPN o historii „Solidarności”

„Solidarność”. Jak się narodziła? Jak funkcjonowała? Co nam przyniosła? – to pytania, na które w swoim wykładzie odpowie historyk Karol Nawrocki, pracownik Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku oraz doktorant na Uniwersytecie Gdańskim. Wykład rozpocznie się we wtorek 11 grudnia o godz. 17 na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego (przy ul. Bażyńskiego 6 w Gdańsku-Oliwie, sala 4021).

Będzie to drugie spotkanie w ramach cyklu „Z historią – ku przyszłości!”, organizowanego przez Ruch Społeczny im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” na Uniwersytecie Gdańskim oraz Dziekana Wydziału Prawa i Administracji UG.

Również 11 grudnia, o godz. 18,, w Klubie Garnizonowym Marynarki Wojennej „Grom” (przy rondzie Bitwy pod Oliwą w Gdyni-Oksywiu) rozpocznie się projekcja filmu „Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł” (2011 r., reż. A. Krauze), przedstawiającego krwawe wydarzenia Grudnia ’70.

Po projekcji przewidziano dyskusję poświęconą filmowi i stanowi wojennemu. W spotkaniu wezmą udział historycy z gdańskiego oddziału IPN – Piotr Brzeziński oraz Robert Chrzanowski, współautorzy albumu „Zbrodnia bez kary. Grudzień 1970 r. w Gdyni.Przebieg wydarzeń, represje, walka o pamięć”.