Internowani w obozach wojskowych PRL walczą o sprawiedliwość

Informację nt. przebiegu dotychczasowych działań prawnych przeciwko autorom nielegalnego wprowadzenia stanu wojennego i internowania części działaczy opozycji demokratycznej w obozach wojskowych przedstawią na konferencji 5 listopada w Gdańsku (sala Akwen w siedzibie NSZZ „Solidarność”) działacze „Solidarności” i byli opozycjoniści ze Stowarzyszenia Osób Internowanych „Chełminiacy 1982” – podał Dział Informacji Komisji Krajowej.

W spotkaniu, które rozpocznie się o godz. 11, udział wezmą m.in. przewodniczący „S” Piotr Duda, szef Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Słupskiego NSZZ „S” (internowany w obozie wojskowym w 1982 r.) Stanisław Szukała, przewodniczący stowarzyszenia „Chełminiacy 1982” Tadeusz Antkowiak, prokurator IPN Mieczysław Góra, pełnomocnik internowanych mec. Anna Bogucka-Skowrońska.

5 listopada mija 31 rocznica rozpoczęcia internowania blisko 1,5 tys. działaczy niepodległościowych w obozach wojskowych stworzonych przez MON na polecenie MSW. Od listopada do lutego 1983 r. niepokorni opozycjoniści byli, pod pozorem przeszkolenia wojskowego, internowani w obozach wojskowych w Czerwonym Borze, Chełmnie, Rawiczu, Trzebiatowie, Unieściach, Budowie, Czarnem, Wędrzynie i Węgorzewie. Działacze „S” przebywali tam w gorszych warunkach niż internowani w „cywilnych” ośrodkach odosobnienia. Zimą mieszkali w namiotach na poligonie, byli podsłuchiwani, cenzurowano ich korespondencję, poddawano wojskowej musztrze i zlecano bezcelowe prace fizyczne, np. kopanie rowów.

Internowani w obozach wojskowych PRL od latpróbują bezskutecznie dochodzić swoich praw przed sądami niepodległej Polski. Niedawno IPN zakwalifikował takie działanie MON jako zbrodnię komunistyczną. Jak na razie jednak PRL-owscy wojskowi pozostają bezkarni.