Instytut Debaty Publicznej zaprasza na dyskusję o problemach Gdańska

Drugie urodziny Instytutu Debaty Publicznej odbędą się w poniedziałek 4 września o godz. 12 w nowym budynku Biblioteki Gdańskiej Polskiej Akademii Nauk przy ul. Wałowej 24 w Gdańsku.

Ponieważ tego dnia przypada inauguracja nowego roku szkolnego, na spotkaniu przedstawiona zostanie koncepcja debat oksfordzkich z udziałem uczniów trójmiejskich szkół, dotyczących tematyki konstytucyjnej.

IDP

Zainaugurowana zostanie także seria otwartych spotkań dyskusyjnych z udziałem ekspertów i mieszkańców Gdańska poświęconych kluczowym dla miasta tematom, takim jak planowanie przestrzenne, przemysł stoczniowy, polityka wobec hipermarketów i edukacja.

W wydarzeniu wezmą w nim udział m. in. przedstawiciel Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie RP, posłowie na Sejm RP, przewodniczący i radni Rady Miasta Gdańska, dziekan Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego, rzecznik prasowy Grupy ENERGA, ubiegłoroczni Mistrzowie Polski Debat Oksfordzkich, a także przedstawiciele środowisk gospodarczych i medialnych, dyrektorzy gdańskich placówek oświatowych oraz organizacje społeczne działające na rzecz debat i dialogu społecznego. Wstęp wolny.