Dziś gdańska premiera książki o Danucie Siedzikównie „»Inka« (1928–1946).Pamięć i tożsamość”

Książka pod redakcją kapelana kibiców ks. dr. Jarosława Wąsowicza „Danuta Siedzikówna ps. »Inka« (1928–1946). Pamięć i tożsamość” zostanie zaprezentowana czytelnikom w Gdańsku w czwartek 30 marca 2017 r.

Książka zawiera ponad dwadzieścia świadectw osób związanych z historią Danuty Siedzikówny. Wypowiadają się naukowcy, historycy, archeolodzy, dziennikarze, artyści, reżyserzy, społecznicy, kibice, ludzie z rodziny „Inki”. Wśród autorów znaleźli się m.in. pracownicy Instytutu Pamięci Narodowej: prof. Krzysztof Szwagrzyk, prof. Piotr Niwiński, prof. Wojciech Polak, dr Karol Nawrocki,Marzena Kruk oraz dr Andrzej Kołakowski, Anna Kołakowska, Tadeusz Płużański, Leszek Żebrowski, Kajetan Rajski, Dariusz Walusiak, Beata Popławska-Walusiak, Jacek Frankowski, Jarosław Wróblewski, Adam Hlebowicz, Jan Hlebowicz, Agnieszka Żurek, Barbara Konarska, Mariusz Birosz, Barbara Dąbrowa-Jaworska, Ewa Liszkowska, , Agnieszka Marszk, Paweł Myszkowski, Maciej Pawełek, Marcin Bogdan, ks. dr Jarosław Wąsowicz SDB, Marta Sałdan.

Historyczno-literackie spotkanie organizuje Klub Historyczny im. gen. Stefana Roweckiego „Grota” w Trójmieście. Zaprasza Instytut Pamięci Narodowej Oddział w  Gdańsku.

Ks dr Jarosław Wąsowicz jest salezjaninem, duszpasterzem kibiców, niegdyś w Federacji Młodzieży Walczącej, organizatorem ogólnopolskiej pielgrzymki kibiców na Jasną Górę.

Spotkanie 30 marca 2017 r. (czwartek), godz. 17.00. Al. Grunwaldzka 216, Gdańsk. Wstęp wolny.