Informacyjna akcja związkowa w „Biedronce”

Związkowcy z NSZZ „Solidarność” rozpoczęli dzisiaj od rana w Trójmieście akcję informacyjną w sklepach sieci „Biedronka” należącej do portugalskiego konsorcjum Jeronimo Martins. Akcja potrwa do czwartku 5 listopada br. i będzie prowadzona także w innych regionach.

Związki zawodowe w firmie handlowej? Tak. Razem można więcej. Rozumieją to związkowcy w Skandynawii, w Szwajcarii, w Polsce i w Portugalii skąd wywodzi się właściciel sieci handlowej o swojskiej nazwie „Biedronka”. Pracownik nie jest bezosobowym numerem SAP widniejącym na umowie. W ciągu ostatniego roku przybyli kolejni związkowcy NSZZ „S”. Ich liczba w tym czasie wzrosła o 50 proc.

Związkowcy domagają się zrównania premii za brak absencji pracowników sklepów z premiami dla pracowników centrów dystrybucyjnych. Jako, że pracodawca odstąpił od negocjacji płacowych na rok 2016 r., a stanowiska kasjerskie nie zostały objęte podwyżkami w 2015 r. Związek rozważa wejście w spór zbiorowy.

- Nie zamierzamy rezygnować z upominania się o prawa pracownicze. Za nami jest cały związek.   Pracodawca powinien przyjąć do wiadomości, że takie działanie jak to prowadzone w 2010 roku, kiedy nie przedłużano umów z członkami związku, nie odniosą skutków.  Wyroki sądów potwierdziły, że było to strategiczne działanie pracodawcy, zaplanowane by zmniejszyć aktywność związku.  – informuje Robert Jacyno, wiceprzewodniczący NSZZ „S” w Jerónimo Martins Polska.

Związkowa akcja ulotkowa ma ona na celu dotarcie do pracowników sieci z informacją o działalności związków zawodowych oraz o prawach pracowniczych.

- Akcja ulotkowa, mimo niesprzyjającej atmosfery w miejscach, w których kierownicy okręgów są antyzwiązkowi, przebiega dotychczas spokojnie. Dzisiaj pozyskaliśmy kolejnych związkowców – dodaje Jacyno.

Jest to tym bardziej istotna, że – jak się dowiadujemy, w okręgu Wielkopolska tej sieci zwolniono ostatnio trzech związkowców – dwóch w Poznaniu i jednego w Jarocinie. Zawiadomienie w sprawa ich zwolnienia bez wymaganej konsultacji ze związkami zawodowymi ma trafić w poniedziałek 9 listopada br. do Prokuratury Rejonowej w Środzie Wielkopolskiej.

Dzień później planowane są pikiety przed sklepami w Jarocinie.

Dzisiaj oprócz Trójmiasta akcja ulotkowa rozpoczyna się w Olsztynie, Poznaniu, Rzeszowie i w Łodzi. Jutro będzie prowadzona m.in. w Koszalinie, Częstochowie, Warszawie i Elblągu.

Komisja Zakładowa NSZZ „S” w Poznaniu powstała w 2004 r., a  Komisja Oddziałowa w Gdańsku  została powołana w lipcu 2007 r. Do tego czasu firma postrzegana była jako pracodawca nie przestrzegający norm prawa pracy.

Jerónimo Martins, przedsiębiorstwo będące właścicielem sieci „Biedronka”, na polskim rynku działa od 1995 r. Wejście do Polski okazało się sukcesem Jerónimo Martins i przysparza spółce pokaźnych profitów. Polska na mapie jest dla portugalskiej firmy punktem strategicznym. Czy będzie ona w stanie traktować związkowców jak autentycznych partnerów?

Zapraszamy na stronę organizacji NSZZ „S” http://www.solidarnosc.gda.pl/biedronka/

ASG