Inflacja przyśpieszyła

Inflacja konsumencka w kwietniu br. liczona rok do roku wyniosła 2,2 proc. – poinformował Główny Urząd Statystyczny. To najwyższy jej wynik od grudnia 2017 r.

Szybko rosnące ceny paliw odbiły się m.in. na cenach żywności. Szczególnie mocno rosły ceny mięsa, głównie wieprzowego. Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2019 r. w stosunku do marca br. wzrosły o 1,1 proc., a w porównaniu z kwietniem ubiegłego roku wzrosły o 2,2 proc. – wynika z komunikatu GUS.

W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, w marcu br. wzrosły ceny transportu (4,8 proc.), żywności i napojów bezalkoholowych (3,6 proc.), napojów alkoholowych i tytoniu (1,1 proc.), użytkowania mieszkania (1,6 proc.), zdrowia (3 proc.), rekreacji i kultury (2,4 proc.), edukacji (3 proc.) oraz restauracji i hoteli (3,8 proc.).

Jak wynika z danych GUS-u, spadły natomiast ceny odzieży i obuwia (-2,2 proc.) i łączności (-1,9 proc.).

Ogółem wzrost cen towarów wyniósł w ujęciu rocznym 1,7 proc., zaś w przypadku usług o 3,6 proc. Zatem ogólnie r/r to 2,2 proc. To wyżej od oczekiwań analityków, którzy spodziewali się 1,8-proc. wzrostu.

W kwietniu br. w stosunku do poprzedniego miesiąca ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły aż o 1,1 proc. Takiego wzrostu w skali jednego miesiąca nie było od stycznia 2011 r.

Najwyższe wzrosty cen obserwowano w przypadku warzyw (16 proc.), cukru (14,8 proc.), pieczywa (9,6 proc.), wywozu śmieci (16,8 proc.) oraz oleju napędowego (10,8 proc.) i benzyny (7,7 proc.).

W porównaniu do kwietnia 2018 r. potaniały owoce (-11,2 proc.) oraz jaja (-10,8 proc.).

W maju 2019 r. oczekujemy sezonowego spadku cen odzieży i obuwia, a także wolniejszego wzrostu cen w transporcie (w wyniku wolniejszego wzrostu cen paliw). Tempo wzrostu cen żywności powinno być nieco szybsze od kwietniowego.

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 3,3 proc. r/d/r, ceny nośników energii – spadły o 0,8 proc. r/d/r, a ceny paliw do prywatnych środków transportu zwiększyły się o 8,6 proc. r/d/r., z czego olej napędowy o aż 10,8 proc.

Ceny mięsa i paliw miały największy wpływ na inflację. Sieci handlowe podniosły też w tym roku swoje marże rekompensując sobie w ten sposób ograniczenie handlu w niedzielę.

ASG