Indywidualiści na spotkaniu opłatkowo-noworocznym

Komisja Terenowa dla Indywidualnych Członków przy Zarządzie Regionu Gdańskiego nie jest duża. Skupia zaledwie 25 osób, a mimo to istnieje od wielu lat, bo jest potrzebna ludziom, którzy chcą być w „Solidarności”. Ich zakłady pracy albo rozwiązano, albo pracodawcy stwierdzili, że nie są potrzebni.  Jest też tak, że w instytucjach, w których niektórzy pracują, nie ma możliwości założenia związku.

indywidualni styczen 2014

Ta garstka ludzi działająca w „Solidarności” w różny sposób i w różnych miejscach, reprezentująca różne zawody, ale i rozmaity wiek, przynajmniej raz do roku gromadzi się na spotkaniu opłatkowo-noworocznym, aby wspólnie się pomodlić, podzielić opłatkiem, życzyć sobie zdrowia, szczęścia i wszelkiej pomyślności, a przede wszystkim ludzkiej solidarności. No i powspominać, wymienić się poglądami czy pomysłami do działania na przyszłość.

Tegoroczne spotkanie odbyło się w mroźny, śnieżny wieczór, 28 stycznia, jak zwykle w sali balkonowej w Akwenie. Dotarła zaledwie połowa członków, chociaż niektórzy przyjechali z Wejherowa czy Starogardu Gdańskiego. Przybył też niezawodny, zaprzyjaźniony z komisją od lat ksiądz Stanisław Płatek z parafii św. Jadwigi Śląskiej w Gdańsku Nowym Porcie. To dzięki niemu spotkanie nabrało uroczystego, ale i rodzinnego charakteru.

(mig)

Fot. Maria Giedz