Ile zarabia obsługa i administracja polskich szkół?

Likwidacje placówek, niskie płace pracowników obsługi, trudności z dostępem do informacji o wysokości średnich wynagrodzeń, brak rotacji pokoleniowej wśród nauczycieli – te problemy poruszono podczas Rady Sekcji 17 lutego 2015 r.

oswiata17lut2015-1

oswiata17lut2015-3„Solidarność” odniosła ogromny sukces – w części województwa pomorskiego, którą skupia Sekcja Gdańska, nie zgłoszono kontrowersyjnych decyzji likwidacyjno – restrukturyzacyjnych. Prezydent miasta Gdańska zdecydował o zdjęciu z najbliższego posiedzenia uchwał o likwidacji Pałacu Młodzieży, Gdańskiego Ośrodka Kultury Fizycznej, Ośrodka Kształcenia Ustawicznego Nauczycieli, szkół przyszpitalnych , a także uchwał o rozwiązaniu ZSZ nr 9 i Zespołu Szkół Energetycznych oraz utworzenia Zespołu PPP. – Zwracamy uwagę, że procesowi podejmowania decyzji w tak kluczowych sprawach edukacyjnych powinna towarzyszyć atmosfera dyskusji, postawa kompromisu, uznania dorobku i tradycji szkół, wysiłku nauczycieli – podkreśliła Bożena Brauer, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku.

Zarobki pracowników obsługi polskich szkół są bardzo niskie. – Pensja zasadnicza obsługi w chojnickich szkołach jest rzędu 1280 złotych – zauważył Maciej Werra, przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „S” Pracowników Oświaty, Wychowania i Kultury w Chojnicach. Danuta Wójcik, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Rumi podkreśliła, że emerytury sprzątaczek są drastycznie niskie – wynoszą ok. 920 złotych.

Sygnalizowano też problemy z uzyskaniem informacji od Jednostek Samorządu Terytorialnego o średnich wynagrodzeniach. Zdzisława Hacia, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni, podkreśliła, że Wydział Edukacji miasta Gdyni nie przekazuje wiadomości na ten temat, ponieważ uważa za informację publiczną tylko to, co można znaleźć na stronie BIP.

Barbara Kamińska, zastępca przewodniczącego Sekcji, radziła składać wnioski do budżetu, w tym o podwyżki wynagrodzeń i dodatków. – Od wielu lat zachęcamy do składania tych wniosków – muszą one zostać przynajmniej rozpatrzone – mówiła.

Przewodniczący Wojciech Książek poruszył problem braku możliwości znalezienia pracy przez młodych absolwentów kierunków pedagogicznych. – Dawniej ok. 5 % nauczycieli odchodziło co roku na emerytury, a na ich miejsce przychodzili młodzi ludzie. Podniesienie wieku emerytalnego zablokowało te naturalne mechanizmy – podkreślił.

Gościem Rady był przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla, który przybliżył zebranym działania wynikające ze stanu pogotowia strajkowego. – Akcja informacyjna w naszym regionie będzie polegać na rozdawaniu ulotek z postulatami trzech central związkowych. Będziemy starali się dotrzeć do osiedli mieszkaniowych wszędzie tam, gdzie mamy swoje biura. Chcemy osiągnąć pierwszy efekt – poinformować społeczeństwo Wybrzeża o celach protestu. Na początku marca planujemy natomiast odwiedzać biura poselskie. Sekwencyjnie będziemy informować o kolejnych krokach, ale prawdopodobnie konieczne będzie zaostrzenie protestu – poinformował członków Rady Sekcji szef gdańskiej „Solidarności”.

Zdjęcia: Paweł Glanert