Idźmy drogą prawdy. Gdańsk uczcił ofiary katastrofy smoleńskiej

Msza św. w Bazylice św. Brygidy w intencji ofiar katastrofy pod Smoleńskiem i marsz milczenia ulicami miasta – w ten sposób mieszkańcy Gdańska uczcili 10 kwietnia czwartą rocznicę narodowej tragedii, w której zginął śp. prezydent Lech Kaczyński i 95 przedstawicieli polskiej elity.

Fot. Paweł Glanert

Eucharystię o godz. 18 odprawił proboszcz parafii św. Brygidy ks. kanonik Ludwik Kowalski. Po mszy kilkaset osób, w tym członkowie NSZZ „Solidarność”, przeszło w marszu milczenia do Bazyliki Mariackiej, gdzie złożono żonkile na sarkofagu śp. Macieja Płażyńskiego, jednej z gdańskich ofiar tragedii smoleńskiej. Tegoroczne uroczystości rocznicowe odbyły się pod hasłem „Idźmy drogą prawdy”. Uczestnicy marszu milczenia na transparencie przypomnieli również słowa bł. Jana Pawła II: „Polska to nasze być i nasze mieć”.

Wcześniej, 10 kwietnia w godzinach południowych, kwiaty na grobie byłego marszałka Sejmu z ramienia AWS i przyjaciela Związku złożyli również przedstawiciele Regionu Gdańskiego NSZZ „S” na czele z przewodniczącym ZRG Krzysztofem Doślą i członkiem Prezydium ZRG Stefanem Gawrońskim.