Holding VKR. Chcemy działać razem

– Chcemy porównać warunki pracy i wynagradzania w naszych firmach, a także zbadać możliwości współpracy pomiędzy naszymi organizacjami związkowymi – mówi Tomasz Muszyński przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Dovista Polska sp. z o.o., na zaproszenie którego do naszego regionu przyjechali przedstawiciele związków zawodowych z firm należących do holdingu VKR.

dovista1024

Duński holding VKR ma w Polsce trzy firmy zajmujące się produkcją okien: DOVISTA Polska Sp. z o.o. oraz fabryki okien w Gnieźnie i Namysłowie.

– Zwiedziliśmy już siedzibę „Solidarności” i salę BHP. Jutro będziemy zwiedzać zakład Dovista w Wędkowych – mówi Jan Kochański przewodniczący z firmy Velux z Namysłowa. Wszystkie trzy firmy mają tych samych akcjonariuszy, jednak każda z nich jest oddzielnym podmiotem. Warunki pracy i płacy są inne, stąd pomysł, aby zorganizować spotkanie przedstawicieli związków zawodowych. – Zamierzamy korzystać z doświadczeń kolegów. Chcemy porównać warunki pracy i wynagradzania w firmach, zbadać możliwości współpracy – mówi Tomasz Muszyński. Związkowcy chcą dzielić się informacjami, aby odpowiednio reagować na decyzje wydane przez zarządy firm. – Dobre rozwiązania funkcjonujące w jednej firmie będziemy starali się przenosić do pozostałych – dodaje Muszyński. Holding VKR jest firmą skandynawską, a więc z kraju, gdzie prawa pracownicze i związkowe stoją na wysokim poziomie. Duży nacisk kładzie się na BHP. Jest też stosunkowo dobra współpraca między zarządami i związkami zawodowymi. Jednak zdaniem przedstawicieli „Solidarności” dialog między partnerami społecznymi w polskich firmach nie jest tak dobry jak to jest w krajach skandynawskich. – Pracodawcy w Polsce rozmawiają ze związkami zawodowymi, bo muszą, w krajach skandynawskich jest to bardziej naturalne, niejako wpisane w kulturę firmy – mówi Muszyński. Związkowcy, którzy spotkali się w Gdańsku, wierzą, że wzajemna współpraca wzmocni pozycję związków zawodowych w negocjacjach z pracodawcą. – Od kilku lat dążymy do utworzenia Europejskiej Rady Zakładowej. Mam nadzieję, że teraz po konsolidacji działań organizacji związkowych w polskich firmach należących do holdingu VKR w końcu uda się na utworzyć ERZ – mówi Tomasz Muszyński.

(mk)

Na zdjęciu: związkowcy z „Solidarności” z holdingu VKR