Historyczne wybory – jak było w Chojnicach?

Książka dra Marcina Wałdocha Chojnicki czerwiec ’89. Studium lokalne fali uderzeniowej procesu demokratyzacji ukazuje przebieg kampanii wyborczej na terenie Chojnic.

chojnicki_czerwiec

Na zdjęciu: Michał Januszewski i dr Marcin Wałdoch. Fot. Martyna Werra

– To wynik mojego zainteresowania życiem politycznym Chojnic w XX wieku. Wspomnienia i relacje często są nacechowane emocjonalnie, dlatego opierałem się nie tylko na nich, ale również na dokumentach zgromadzonych w Archiwum Państwowym i gdańskim oddziale Instytutu Pamięci Narodowej oraz jego oddziale w Bydgoszczy – mówił autor podczas spotkania promocyjnego, które odbyło się 20 września w Czytelni Biblioteki Miejskiej w Chojnicach. Książka pokazuje czytelnikowi między innymi jak przedstawiciele lokalnej władzy komentowali przełomowe wydarzenia, a także proces odchodzenia od Związku radykalnych środowisk prawicowych.

Podczas spotkania był obecny Ignacy Guenther, który decyzją wyborców został w tamtym czasie posłem z ramienia „Solidarności”.

Chojnicki czerwiec ’89 nie jest jedynym dziełem dra Wałdocha poświęconym Związkowi na terenie Chojnic. Pierwsza książka nosiła tytuł O chojnickim karnawale „Solidarności”. Kształtowanie się i rola nowego ruchu społecznego w warunkach lokalnych (1980-1981) i była monografią chojnickich wydarzeń zainspirowanych wybuchem strajków robotniczych na Wybrzeżu w sierpniu 1980 roku.

Martyna Werra