Historię Pomorza poznasz w internecie

Muzeum Stutthof oraz Fundacja Centrum Solidarności są autorami nowego portalu internetowego Pomorska Teka Edukacyjna (www.tekapomorska.pl), który prezentuje historię Pomorza w latach 1939–1990. Serwis bogaty w ilustracje i filmy przeznaczony jest dla nauczycieli, uczniów i pasjonatów.

pomorskateka

Pomorska Teka Edukacyjna to interaktywna strona internetowa, na której znajduje się szeroki wachlarz propozycji edukacyjnych, wykorzystujących różne środki przekazu historycznego. Na stronie umieszczono dokładne kalendaria historyczne danych przedziałów czasowych, a w każdym z nich można znaleźć wiele zdjęć, filmów, pojęć, piosenek, poezji i biogramów osób, związanych z danym okresem.

Choć twórcy portalu podkreślają, że zależy im na udostępnianiu jak najszerszej grupie odbiorców, to strona powstała głównie z myślą o nauczycielach, którzy – z jej pomocą, w ciekawy sposób mogą opowiedzieć o historii. W zestawie materiałów dotyczących lat 1939-45 znalazły się m.in. scenariusze kilkunastu przykładowych lekcji dla uczniów szkół różnego szczebla. Przykładowo, są lekcje związane z hitlerowskim obozem koncentracyjnym Stutthof, w tym zajęcia poświęcone historii obozu.

Oprócz nauczycieli, z portalu mogą również korzystać uczniowie i pasjonaci historii, którzy chcą zgłębiać dzieje Pomorza i Polski.

Pomorską Tekę Edukacyjną stworzyły Muzeum Stutthof oraz Fundacja Centrum Solidarności.  Muzeum  przygotowało zestaw materiałów dotyczących drugiej wojny światowej, FCS natomiast tych związanych z latami 1970–1990. Obie instytucje mają też wspólnie przygotować materiały dotyczące wczesnego PRL-u.

Jednym z elementów inauguracji portalu jest konkurs dla nauczycieli na najlepszy scenariusz lekcyjny. Jego laureaci otrzymają nagrody pieniężne oraz publikacje scenariuszy na stronie.