Historia: wyroki dla portowców

30 marca 1982 r. Sąd Marynarki Wojennej w Gdyni pod przewodnictwem sędziego kmdr. ppor. Andrzeja Grzybowskiego skazał ośmiu pracowników Portu Gdańskiego za udział w najdłuższym w Regionie Gdańskim strajku po wprowadzeniu stanu wojennego (13–19 grudnia 1981 r.): Rudolfa Zająca na 6,5 roku więzienia, Eugeniusza Szymeckiego i Andrzeja Michałowskiego na 5 lat, Czesława Nowaka na 4,5 roku, Wiesława Wika-Czarnowskiego, Marka Opasa i Romana Sulewskiego na 3 lata oraz Gintera Albrechta na 1 rok pozbawienia wolności. „Będąc członkami Komisji Zakładowej NSZZ »Solidarność« w Centrum Techniki Wytwarzania Przemysłu Okrętowego w Zarządzie Portu Gdańsk, który został zmilitaryzowany, zorganizowali i kierowali strajkiem załogi” – oskarżał wojskowy prokurator por. Andrzej Fing.

Trzej pozostali organizatorzy strajku w gdańskim porcie zostali aresztowani i skazani w okresie późniejszym. Antoni Grabarczyk został zatrzymany w maju 1982 r. We wrześniu został skazany na 7,5 roku więzienia. Stanisława Jarosza (przywódcę strajku) aresztowano w sierpniu 1982 r., w październiku otrzymał wyrok 4 lat pozbawienia wolności. Mariana Świtka aresztowano w lutym 1983 r., a skazano w październiku 1983 r. na 6 lat więzienia.

Ciekawe co dziś porabiają w wolnej Polsce prokuratorzy i sędziowie, którzy w imieniu wojskowej junty gen. Jaruzelskiego wysyłali do więzień portowców. Zapewne pełnymi garściami czerpią z wolności, którą nie tak dawno zwalczali.

Na zdjęciu Czesław Nowak, jeden z historycznych przywódców „Solidarności” w Porcie Gdańskim.