Historia Polski na święta

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, dlatego czas najwyższy pomyśleć i o duchowym przygotowaniu, i o podarunkach dla najbliższych. Ciekawym i ambitnym prezentem mogą być nowości książkowe. My polecamy coś dla czytelników w każdym wieku.

Dla starszych – Polska na poważnie

Niewielu jest polskich historyków, którzy o rzeczach ważnych potrafią pisać w sposób ciekawy i zrozumiały, bez naukowego nadęcia. Do tego elitarnego grona należy prof. Jan Żaryn, jeden z najbardziej znanych historyków IPN, koordynator Rady Programowej Ruchu Społecznego im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Jego najnowsza książka pt. „Polska na poważnie” to zbiór esejów i artykułów popularnonaukowych na takie tematy, jak m.in.: Kościół katolicki, „Solidarność”, ruch chrześcijańsko-demokratyczny i polityka historyczna. Wspólnym mianownikiem opisywanych przez Żaryna bohaterów – bo patrzy on na historię właśnie w kontekście konkretnych osób i ich decyzji – jest tytułowe traktowanie na poważnie Polski i polskich obowiązków. Narracja książki opiera się na pozytywnej opowieści o tym, jak Polacy próbowali zachować tożsamość i godność w czasach niewoli.

W rozdziale poświęconym opozycji demokratycznej w PRL znajdziemy m.in. analizę sojuszu Kościoła i „Solidarności” oraz historię solidaryzmu społecznego na ziemiach polskich. Profesor Jan Żaryn wpisuje dzieje naszego Związku w losy naturalnej dla Polaków, wynikającej m.in. z wiary katolickiej, postawy solidarności, która jeszcze w czasach zaborów zmaterializowała się w chrześcijańskich związkach robotniczych. Książka jest dostępna w kiosku Akwen w gdańskiej siedzibie „Solidarności”.

Jan Żaryn, „Polska na poważnie”, Patria Media, Gdańsk 2013, 384 s. + wkładka zdjęciowa

Dla młodszych – Rycerze wyklęci

Bartek i Franek to mali chłopcy. Tak jak wszystkie dzieci, mają rodziców, rodzeństwo, dziadków, marzenia. Dlaczego żyją w lesie? Przed kim się ukrywają? „Rycerze lasu” to pierwsza opowieść dla dzieci o Żołnierzach Wyklętych. W książce nie ma smoków, księżniczek i czarów, jednak młodzi czytelnicy (pozycja kierowana jest do dzieci w wieku

7-10 lat) nie będą rozczarowani. To podróż nie do świata bajek, ale prawdziwego, tajemniczego lasu. Już przeglądając książkę można poczuć jego szum, poczuć zapach ogniska, a na polanie zobaczyć rycerzy wolnej Polski. Delikatny rys dydaktyczny publikacji nie przeszkadza w dobrej zabawie przy jej lekturze.

Elegancko wydana książka (twarda oprawa, piękne ilustracje) wypełnia ważną lukę na rynku wydawniczym, ale też w systemie edukacji. Czy sądzą Państwo, że wydało ją Ministerstwo Edukacji lub inna państwowa instytucja? Nic bardziej mylnego, to dzieło patriotycznie zakręconych młodych ludzi ze Stowarzyszenia Do Rzeczy „Signum Temporis”. Tym bardziej warto kupić swoim pociechom opowieść o „rycerzach lasu”. Wystarczy wysłać mail na adres: st.dorzeczy@gmail.com.

Joanna Gajewska, Weronika Zaguła, „Rycerze lasu”, Stowarzyszenie Singum Temporis, Warszawa 2013, 95 s.