Historia. 3 lutego 1982. Wyroki za strajk w WSM

3 lutego 1982 r. Sąd Marynarki Wojennej w Gdyni pod przewodnictwem ppor. Andrzeja Grzybowskiego w trybie doraźnym skazał Ewę Kubasiewicz na drakoński wyrok 10 lat więzienia, Jerzego Kowalczyka na 9 lat, Władysława Trzcińskiego na 9 lat, Cezarego Godziuka na 6 lat, Wiesławę Kwiatkowską na 5 lat, Jarosława Sadowskiego na 5 lat, Krzysztofa Jankowskiego na 5 lat, Marka Czachora na 3 lata. Wyroki zapadły za zorganizowanie strajku okupacyjnego w Wyższej Szkole Morskiej, trwającego od 14 do 16 grudnia 1981 r.

Sędziowie Sądu Marynarki Wojennej zapisali się niechlubnie w powojennej historii Polski. Zdaniem sędziego Grzybowskiego Ewa Kubasiewicz, zastępca przewodniczącego KZ „S” w WSM i członek Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” była zagrożeniem dla bezpieczeństwa socjalistycznego państwa.

Najwyższy wyrok w stanie wojennym – 10 lat więzienia i 5 lat pozbawienia praw publicznych został wydany za … „wydanie ulotki nawołującej społeczeństwo do oporu wobec stanu wojennego” podpisanej m.in. jej nazwiskiem. Sędziowie pokroju Grzybowskiego w latach 50. XX wieku za takie „przewinienie” wydawali wyroki śmierci. Skazywali też oficerów MW RP. Dzisiaj mają wysokie emerytury, chroni ich immunitet, a ofiary żyją z piętnem i traumą pobytu w więzieniach.