Rocznica śmierci pułkownika Kuklińskiego. Do członków „Solidarności” mówił: Byłem jednym z was

12 lat temu zmarł płk. Ryszard Kukliński, „pierwszy polski oficer w NATO”. Niemal w przeddzień tej rocznicy, 9 lutego 2016 r., minister obrony narodowej Antoni Macierewicz złożył w Kancelarii Prezydenta RP wniosek o pośmiertny awans pułkownika na stopień generalski. Przypomnijmy sobie sylwetkę oficera, który już w wolnej Polsce spotkał się z członkami „Solidarności” mówiąc: „Jestem jednym z was”.

Nikt tak nie zaszkodził komunizmowi w ciągu ostatnich 40 lat jak Ryszard Kukliński – to słowa Williama Caseya, dyrektora CIA.

Kukliński nawiązał współpracę z wywiadem amerykańskim CIA podczas rejsu do Europy Zachodniej w 1971 roku. W latach 1971-1981 przekazał na Zachód ponad 40 tys. stron dokumentów dotyczących Polski, ZSRS i Układu Warszawskiego. Dotyczyły one m.in. planów ZSRS użycia broni nuklearnej, danych technicznych najnowszych sowieckich broni, rozmieszczenia sowieckich jednostek przeciwlotniczych na terenach Polski i NRD, planów wprowadzenia stanu wojennego w Polsce i wielu innych.

Zdjęcie: Wojciech Milewski

ryszard kuklinski1

W obliczu bezpośredniego zagrożenia dekonspiracją, Kukliński wraz z żoną i dwoma synami uciekł z Polski, a z pomocą CIA dotarł do Stanów Zjednoczonych na krótko przed wprowadzeniem stanu wojennego w Polsce. Trzy lata później, został przez sąd wojskowy w Warszawie zaocznie skazany na karę śmierci. Wyrok wobec pułkownika został uchylony w 1995 roku. Ujawniając plany Amerykanom, udaremnił potencjalną inwazję Armii Sowieckiej na Zachód, w której wyniku Polska zostałaby zniszczona. W 1998 roku płk Ryszard Kukliński przybył do Polski na zaproszenie NSZZ „Solidarność”.

4 maja spotkał się z władzami i pracownikami „Solidarności” w Sali „Akwen” w Gdańsku. W czasie tego spotkania Kukliński powiedział te słowa: – Jestem jednym z was, łączyło nas wiele, a dzieliły nas pozycje na których znajdowaliśmy się w owym czasie. Ciągle to podkreślam, że zmiany w Europie, w świecie nie są moją zasługą, ale zasługą narodu polskiego, są zasługą „Solidarności’, która pod sztandarami biało-czerwonymi zburzyła PRL-owską władzę, z nadania sowieckich władz imperialnych. Kukliński zmarł 11 lutego 2004 w wieku 73 lat.

Dwa dni przed 12 rocznicą śmierci pułkownika Ryszarda Kuklińskiego minister obrony narodowej Antoni Macierewicz wystąpił do prezydenta Andrzeja Dudy z wnioskiem o awans generalski dla „pierwszego polskiego oficera w NATO”. Awans jednego z największych bohaterów z czasów zimnej wojny byłby wspaniałą wiadomością dla wszystkich Polaków.

– To się należy pamięci pułkownika, to należy się też polskiej armii, która musi mieć wzory jasne i odróżniać co jest dobre, a co jest złe. Żołnierze muszą wiedzieć kiedy mają do czynienia ze zdradą, a kiedy z bohaterstwem — powiedział Macierewicz.