Historia. 1 marca 1988. Wojna polsko-jaruzelska na wesoło

Pomarańczowa Alternatywa – ruch, który miał wyśmiewać absurdy, ale i opisywać zło Polski Ludowej, z wszechobecnym kolorem czerwonym, nie mógł nazywać się lepiej. Pomarańczowa Alternatywa, z liderem Waldemarem „Majorem” Frydrychem, działała w latach 80. w największych ośrodkach akademickich, m.in. we Wrocławiu, Łodzi i Warszawie.

Waldemar Fydrych w Łodzi podczas wmurowania kamienia węgielnego pod pomnik Pomarańczowej alternatywy (HuBar, Wikimedia Commons)

pomaranczowa

Ruch zainicjowały osoby związane z wrocławską opozycją – Studenckim Komitetem Solidarności i Ruchem Nowej Kultury. Największa aktywność przypadła na lata 1987–1989. Główną metodą działania Pomarańczowej Alternatywy były happeningi uliczne, często przekształcające się w kilkutysięczne demonstracje. Członkowie PA sprzeciw wobec PRL-owskiej rzeczywistości wyrażali za pomocą prześmiewczej, doprowadzonej do karykatury afirmacji reżimu. „Świętowali” publicznie nie tylko w oficjalne święta państwowe, jak rocznica Rewolucji Październikowej, Dzień Kobiet i Dzień Milicjanta, ale również fikcyjne, np. rocznicę Rewolucji Krasnoludków (sztandarową akcją „pomarańczowej” młodzieży było przebierania się za krasnoludki). Podobnie było w przypadku wrocławskiego happeningu z okazji „Dnia Tajniaka” 1 marca 1988 r., którego celem było wyszydzenie Służby Bezpieczeństwa PRL.

Takie akcje często deprymowały stróżów prawa PRL. No bo jak rozganiać demonstrantów, którzy obchodzą Dzień Milicjanta?