Handlowiec poszukiwany

W styczniu pracodawcy najbardziej poszukiwali pracowników z branży handel i sprzedaż wynika z analizy ogłoszeń na portalu Pracuj.pl. Duża grupa ofert pracy dotyczyła także branż bankowość, finanse, ubezpieczenia i przemysł ciężki.

Oprócz pracowników handlu i sprzedaży najczęściej poszukiwanymi specjalistami byli także specjaliści z branży IT. Największą dynamikę wzrostu, w porównaniu do roku ubiegłego, odnotowano natomiast w przypadku specjalistów HR, czyli zasobów ludzkich. Potwierdza to korzystną tendencję na rynku pracy związaną ze zwiększeniem zatrudnienia i poszukiwaniem osób wykwalifikowanych do przeprowadzania rekrutacji.

Inni pracownicy, na których znacząco wzrosło zapotrzebowanie, to specjaliści od obsługi klienta, logistyki i budownictwa.

Według Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w styczniu stopa bezrobocia wyniosła 10,3 proc. procent. Jest to wynik o 1,6 punktu procentowego niższy niż przed rokiem. W porównaniu rok do roku liczba ofert pracy w styczniu tego roku wzrosła o 15 proc.