15 sierpnia pod kontrolą Państwowej Inspekcji Pracy

Nawet 30 tys. złotych może zapłacić właściciel sklepu, jeżeli złamie zakaz handlu w dzień świąteczny. Państwowa Inspekcja Pracy zapowiedziała wzmożone kontrole już w najbliższe święto – 15 sierpnia.

– Główny inspektor pracy podjął decyzję o przeprowadzeniu 15 sierpnia nasilonych kontroli, czy w handlu przestrzegany jest zakaz pracy w święto. To pierwsza taka kontrola od ośmiu lat, która ma odbyć się dokładnie w dniu święta – powiedział dla „Rzeczpospolitej” Zbigniew Ryfka, zastępca głównego inspektora pracy. – Zapowiadamy kontrole, aby zadziałać prewencyjnie i przestrzec przedsiębiorców przed konsekwencjami łamania prawa. A grożą za to grzywny od 1 tys. zł do 30 tys zł.

Obecnie w Polsce istnieje zakaz handlu w 12 dni świątecznych W dniach tych palcówki handlowe powinny być zamknięte, chyba, że za ladą stanie sam właściciel. Skoro nie jest pracownikiem, to nie dotyczy go zakaz pracy w handlu. Przyzwyczailiśmy się, że sklepy wielkopowierzchniowe, należące do dużych sieci handlowych, skrupulatnie przestrzegają tego zakazu. Gorzej jest jeśli chodzi o małe i średnie sklepy, gdzie handluje się w ustawowo wolne dni. Brak systematycznych kontroli spowodował, że z roku na rok narasta zjawisko łamania przez właścicieli prawa. 15 sierpnia Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadzi specjalną akcję kontroli placówek handlowych. Na pierwszy ogień pójdą przedsiębiorstwa, które w poprzednich latach zostały przyłapane na łamaniu zakazu handlu w święta.