Grudniowe rocznice: uroczystości 13 i 14 grudnia

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zachęca związkowców, sympatyków „S” i wszystkich tych, którym drogie są idee obrony praw ludzi pracy na uroczystości obchodów 48 rocznicy Grudnia ’70 oraz 37 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Rocznice polskich tragicznych Grudniów tradycyjnie obchodzone będą w Gdańsku i Gdyni oraz w Szczecinie i Elblągu. Uczcimy tych, którzy w obronie godności człowieka pracy, upominając się o chleb i wolność, oddali życie lub poświęcili zdrowie. Znów zapłoną znicze pamięci, m.in. pod tablicą na ścianie budynku, gdzie mieścił się Komitet Wojewódzki PZPR, podpalony przez demonstrujących w 1970 r., odprawione zostaną msze św. w intencji zabitych, rannych i represjonowanych oraz ich rodzin.

W najbliższych dniach odbędą się uroczystości w Gdańsku Przymorzu i w Gdyni.

13 grudnia – Gdańsk Przymorze, godz. 12.30, złożenie wieńców i zapalenie zniczy pod pomnikiem dwóch obrońców Solidarności i Wolności: świętego Jana Pawła II i prezydenta Ronalda Reagana, o godz. 13.15 – pod pomnikiem śp. Anny Walentynowicz, o godz. 16.00 – pod pomnikiem Poległych Stoczniowców. Następnie konferencja w Sali BHP pt. „Rola Świętego Jana Pawła II i prezydenta Ronalda Reagana w obaleniu komunizmu i odzyskaniu Niepodległości”, wręczenie wyróżnień, otwarcie wystaw, prezentacja albumu i projekcja filmu „Godność” (organizator: Stowarzyszenie Godność i Telewizja Polska).

13 grudnia – Gdynia, godz. 18.00: msza św. w kościele oo. Redemptorystów w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z Zespołu Szkół Administracyjno-Ekonomicznych, przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni i Urząd Miasta w Gdyni).

Pełna lista uroczystości…>>