Grudniowe memento – rocznice dramatów z 1970 r. i 1981 r.

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zachęca związkowców, sympatyków „S” i wszystkich tych, którym drogie są idee obrony praw ludzi pracy na uroczystości obchodów 48 rocznicy Grudnia ’70 oraz 37 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Rocznice polskich tragicznych Grudniów tradycyjnie obchodzone będą w Gdańsku i Gdyni oraz w Szczecinie i Elblągu. Uczcimy tych, którzy w obronie godności człowieka pracy, upominając się o chleb i wolność, oddali życie lub poświęcili zdrowie. Znów zapłoną znicze pamięci, m.in. pod tablicą na ścianie budynku, gdzie mieścił się Komitet Wojewódzki PZPR, podpalony przez demonstrujących w 1970 r., odprawione zostaną msze św. w intencji zabitych, rannych i represjonowanych oraz ich rodzin.

ASG

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zaprasza na uroczystości obchodów 48 rocznicy Grudnia ’70 oraz 37 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

16 grudnia – Gdańsk (niedziela):

godz. 12.30 – Gdańsk, uroczysta msza święta w bazylice św. Brygidy
(w tym poświęcenie sztandaru Stowarzyszenia Strzebielinek), przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców, Apel Poległych; złożenie wieńców i wiązanek kwiatów, spotkanie w sali Akwen.

17 grudnia – Gdynia (poniedziałek):

godz. 6.00 – Gdynia Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970. Apel Poległych, modlitwa, wystąpienia, składanie wieńców i kwiatów.

godz. 16.30 – Gdynia, uroczysta msza święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa, przemarsz pod pomnik na placu Wolnej Polski (przy Urzędzie Miasta), Apel Poległych i salwa honorowa, modlitwa, wystąpienia, złożenie wieńców i kwiatów. (Przed mszą św. – montaż słowno-muzyczny w wykonaniu uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 40 w Gdyni, godz. 15.50).

Inne uroczystości:

9 grudnia, Kościerzyna, godz. 9.30, msza św. za Ofiary Grudnia 1970 i pokój na świecie – w kościele pw. Świętej Trójcy, plac Jana Pawła II (Organizator: Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie).

11 grudnia – Gdańsk, plac Solidarności, odsłonięcie wystawy plenerowej „586 dni stanu wojennego” (Organizator: IPN oddział w Gdańsku).

13 grudnia – Gdańsk Przymorze, godz. 12.30, złożenie wieńców i zapalenie zniczy pod pomnikiem dwóch obrońców Solidarności i Wolności: świętego Jana Pawła II i prezydenta Ronalda Reagana, o godz. 13.15 – pod pomnikiem śp. Anny Walentynowicz, o godz. 16.00 – pod pomnikiem Poległych Stoczniowców. Następnie konferencja w Sali BHP pt. „Rola Świętego Jana Pawła II i prezydenta Ronalda Reagana w obaleniu komunizmu i odzyskaniu Niepodległości”, wręczenie wyróżnień, otwarcie wystaw, prezentacja albumu i projekcja filmu „Godność” (organizator: Stowarzyszenie Godność i Telewizja Polska).

13 grudnia – Gdynia, godz. 18.00: msza św. w kościele oo. Redemptorystów w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z Zespołu Szkół Administracyjno-Ekonomicznych, przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni i Urząd Miasta w Gdyni).

14 grudnia – Łęgowo, godz. 11.15: uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. Bohaterów Grudnia 1970 połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”. (Organizator: dyrekcja szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”).

14 grudnia – Gdańsk, plac Solidarności, godz. 10.00: zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców m.in. przez czynnych i emerytowanych pracowników Stoczni Gdańsk SA oraz delegacje szkół (Organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz Komisja Międzyzakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej).

14 grudnia – Gdańsk, siedziba IPN, Al. Grunwaldzka 216, godz. 17.00: Prelekcja dr. Piotra Brzezińskiego Pogrzebani nocą – ofiary Grudnia ’70 na Wybrzeżu Gdańskim. Kim były ofiary? Jak zginęli? Co dalej działo się z ich rodzinami? (Organizator: Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku),

15 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 13.00: wręczenie odznaczeń państwowych (Organizator: Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku).

16 grudnia – Gdańsk, godz. 11.30: zapalenie zniczy pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR, o godz. 11.50, pod pomnikiem upamiętniającym śmierć Antoniego Browarczyka (Organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”).

16 grudnia – Gdańsk, sala BHP, ok. godz. 15.00 (po uroczystości na Placu Solidarności). Promocja książki Dłutem i pędzlem poświęcona życiu i twórczości Roberta Peplińskiego (był m. in. twórcą projektu Pomnika Poległych Stoczniowców w Gdańsku).

Uwaga! Program będzie systematycznie uzupełniany w miarę napływu informacji o innych inicjatywach rocznicowych.