Gratulacje od związkowców z Europy dla kolegów z DCT

Posypały się gratulacje po tym, jak w ubiegły poniedziałek (8 lipca) w Deep Water Container Terminal (DCT) Gdańsk, najnowocześniejszym polskim terminalu kontenerowym, zostało podpisane porozumienie o zasadach współpracy między nowo powołaną Komisją Zakładową NSZZ „Solidarność” a szefostwem zakładu – z Maciejem Kwiatkowskim, który na początku kwietnia 2013 objął stanowisko dyrektora zarządzającego DCT.

Powołanie Związku w tym przedsiębiorstwie, mającym z racji swej specyfiki, szerokie kontakty międzynarodowe, odbiło się szerokim echem w Europie.  Tuż po podpisaniu porozumienia gratulacje złożyli m.in. ITF International Transport Workers’ Federation – Międzynarodowa Federacja Transportowców, ETF €“ European Transport Workers’ Federation – Europejska Federacja Transportowców, IDC  International Dockworkers’ Council – Międzynarodowa Rada Portowców, Związek Zawodowy Dokerów z portu Aarhus z Danii.

Przypomnijmy, że organizacja NSZZ „S” w DCT liczy ponad stu członków. Liderem Związku w tej firmie jest operator suwnicy Łukasz Kozłowski. Jego zastępcy to operatorzy suwnic placowych i wózków do transportu kontenerów Maciej Konopka i Michał Pijanowski. Młodzi ludzie, przed trzydziestką. Przy podpisaniu porozumienia był obecny Andrzej Kościk, przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „S” oraz Roman Kuzimski, wiceprzewodniczący gdańskiej „S”.

- Przekazuję wszystkie gratulacje na wasze ręce ponieważ wy jesteście rzeczywistymi autorami tego sukcesu. Przed wami jeszcze długa i niełatwa droga ale fundament został zrobiony. Gratuluję wam szczerze. Życzę wam wytrwałości i cierpliwości w działaniu na rzecz ustanowienia i poprawienia warunków pracy i płacy dokerów zatrudnionych na DCT – powiedział Andrzej Kościk.

Związkowcy Z „S” w porozumieniu z szefostwem terminalu podkreślają konieczność uszanowania prawa pracowników do zrzeszania się w związek zawodowy i traktowania pracowników z szacunkiem.

ASG