„Głową w mur” – premiera książki Krzysztofa Wyszkowskiego

„Głową w mur” – to tytuł najnowszej książki Krzysztofa Wyszkowskiego, której premiera odbędzie się w czwartek 4 października o godz. 17 w Sali BHP. W spotkaniu obok autora udział wezmą historyk dr hab. Sławomir Cenckiewicz i poeta Wojciech Wencel, autorzy wstępu i posłowia do publikacji. Spotkanie poprowadzi Michał Stróżyk.

Krzysztof Wyszkowski to współzałożyciel Wolnych Związków Zawowodych Wybrzeża, działacz „Solidarności”, uczestników strajku w sierpniu 1980 r., internowany w stanie wojennym, następnie doradca „solidarnościowych” rządów i niezależny publicysta i komentator życia publicznego.

Książka „Głową w mur” to wybór tekstów opublikowanych w latach 2007-2011, uzupełnionych najważniejszymi artykułami Wyszkowskiego publikowanymi od 1989 r., m. in. na łamach paryskiej „Kultury”.

Jak pisze dr hab. Sławomir Cenckiewicz, wybrane artykuły to „czasem relacje z wydarzeń, w których Wyszkowski bezpośrednio uczestniczył. W zaprezentowanym wyborze znajdziemy sporo przyczynków do dziejów Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, Wielkiego Strajku z Sierpnia ’80, »Solidarności« i wreszcie III RP. Na kartach książki przewija się wiele znanych postaci polityki polskiej ostatniego ćwierćwiecza – m. in. Jarosław Kaczyński, Lech Kaczyński, Jacek Kuroń, Adam Michnik, Jan Olszewski, Donald Tusk, Lech Wałęsa i wielu innych…”.

K. Wyszkowski, „Głową w mur”, wyd. LTW, Łomianki 2012.