Gospodarzem zawsze powinien być NSZZ „Solidarność”

Trwają kontrowersje wywołane próbą zawłaszczenia święta NSZZ „Solidarności” przez KOD. 22 sierpnia apel dotyczący obchodów Święta Wolności i Solidarności wystosował dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku prof. Mirosław Golon.

Szef gdańskiego IPN-u przypomniał znaczenie Dnia Wolności i Solidarności, ale również kto jest organizatorem głównych uroczystości:

Dzień Wolności i Solidarności to jest nasze wspólne , wielkie święto. Ale najważniejszym jego gospodarzem zawsze powinien być Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”. Każdego roku dzień 31 sierpnia, czyli rocznica Porozumień Sierpniowych z 1980 roku, a od dwunastu lat uchwałą Sejmu RP Święto Wolności i Solidarności, jest w godny i bardzo uroczysty sposób obchodzony w Gdańsku. To jest wielki dzień dla wszystkich Polaków, z pięknym, solidarnościowym i wolnościowym przesłaniem.

Zwrócił również uwagę na wieloletnią tradycję świętowania 31 sierpnia:

Wszyscy, którym bliskie są ideały sprawiedliwego i wolnego państwa, którym bliskie jest wielkie marzenie milionów Polaków sprzed 37 lat, którzy postanowili wyrwać się z komunistycznego zniewolenia, tego dnia od wielu już lat w radosny i pokojowy sposób świętują. To jest piękna i wieloletnia tradycja. Mieszkańcy i goście Gdańska, miasta narodzin SOLIDARNOŚCI, od lat mogą obserwować, jak po uroczystej mszy w Bazylice Świętej Brygidy, w tym Duchowym Centrum Solidarności, tysiące członków i sympatyków ‘Solidarności’, ze sztandarami, biało-czerwonymi flagami i wielką radością w sercu maszerują przez centrum miasta i oddają hołd bohaterom naszej walki o wolność na Placu Solidarności pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców 1970 roku i pod historyczną Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej. Władze Gdańskiego Regionu NSZZ „Solidarność” zaproszenie na te uroczystości, jak co roku, rozesłały już na początku lipca, w tym roku dokładnie 3 lipca 2017 roku.

Profesor Mirosław Golon zwrócił się „do wszystkich, którzy mają takie możliwości, w tym przede wszystkim do Władz Miasta, aby nie niszczyli tej pięknej tradycji”

Zwracam się z gorącym apelem do wszystkich, którzy mają takie możliwości, w tym przede wszystkim do Władz Miasta, aby nie niszczyli tej pięknej tradycji, uroczystego i godnego świętowania w dniu Wolności i Solidarności. Wartość tego święta jest istotna nie tylko dla współczesnych Polaków, ale będzie ona też wielkim spadkiem wspaniałej tradycji dla przyszłych pokoleń Naszego Narodu. Święto Wolności i Solidarności, tak jak i cała wielka historia NSZZ „Solidarność” to także wspaniałe polskie przesłanie dla całego świata. Słynne już od dwóch stuleci polskie umiłowanie wolności, a jednocześnie nasza, polska pokojowa droga wybicia się na niepodległe i demokratyczne Państwo, to ogromne Dobro, to wielka Wartość. Nie pozwólmy, aby wrogowie wolności i solidarności zaszkodzili Jej! Bądźmy tego dnia znowu wszyscy razem, jak w Sierpniu 1980 roku!!!

prof. dr hab. Mirosław Golon,

dyrektor Oddziału IPN-KŚZpNP w Gdańsku