Gospodarka i ochrona środowiska – „Magazyn ekologiczny” dostępny także w internecie!

magazyn_ekologiczny_logo

Czyste osiedle, na którym mieszkamy, komunikacja, którą dojeżdżamy do pracy, ceny energii, miejsca pracy w przemyśle – wzajemne wpływy środowiska naturalnego, gospodarki i codziennego życia pojawiają się częściej niż sobie to uświadamiamy. Najważniejsze problemy i wyzwania z zakresu ochrony środowiska i ekologii, przed jakimi stoimy jako mieszkańcy Pomorza – pracownicy i pracodawcy, związkowcy i osoby niezrzeszone – przedstawia od kilku miesięcy „Magazyn ekologiczny”.

To specjalna wkładka tematyczna „Magazynu Solidarność”, w której wspólnie z ekspertami z zakresu ochrony środowiska udowadniamy, że na Pomorzu i w Polsce możliwy jest „zielony rozwój” – czyli zrównoważy rozwój społeczno-ekonomiczny, łączący rozwój gospodarczy z realnym zmniejszeniem różnic społeczno-ekonomicznych i ochroną środowiska.

„Magazyn Ekologiczny” powstaje dzięki dofinansowaniu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku, który od 1993 r. jest jednym z najważniejszych podmiotów realizujących i finansujących politykę ekologiczną państwa na terenie obecnego województwa pomorskiego, w tym ochronę środowiska i gospodarkę wodną.

Aktualne i archiwalne wydania „Magazynu ekologicznego” można zobaczyć tutaj.

wfos-dofinansowanie