Gospodarka nam rośnie

Wzrost gospodarczy w Polsce przyspieszył z 4 proc. do 4,7 proc. – informuje Główny Urząd Statystyczny. To najlepszy wynik od 2011 roku.

Ze wstępnych wyliczeń GUS wynika, że produkt krajowy brutto, czyli ogólniej wartość towarów i usług wytworzonych w Polsce w okresie od lipca do września br. wzrosła w skali roku o 4,7 proc. Nastąpiło więc widoczne odbicie po stabilizacji w drugim kwartale.

Po pierwszych trzech miesiącach br. rząd mógł się pochwalić 4-procentowym wzrostem, po czym nastąpiło spowolnienie do 3,9 proc.

Niespodzianką jest wzrost przyspieszenia w trzecim kwartale. Wynik to aż 4,7 proc. W ustawie budżetowej na ten rok średnioroczne tempo wzrostu PKB miało wynosić 3,6 proc.

W ostatnich pięciu latach już raz tempo wzrostu PKB w Polsce było wyższe niż 4 proc. Nastąpiło to w ostatnich trzech miesiącach 2015 roku i wyniosło 4,6 proc. Później przyszedł czas gwałtownego wyhamowania do 2,9 proc.

Opublikowane we wtorek wyliczenia mają charakter wstępny i mogą zostać jeszcze zweryfikowane zarówno w górę jak i w dół.

Wiceminister rozwoju Jerzy Kwieciński mówiąc o przyczynach wzrostu wskazał, że składa się na niego w dużej mierze kondycja polskiego przemysłu, m.in. branży budowlanomontażowej, które to obszary notują rekordowe wzrosty za ostatnie lata i element wzrostu gospodarczego, który związany jest z inwestycjami.

Tymczasem w naszej części Europy jedynie nasi południowi sąsiedzi przebijają nas w statystykach. W trzecim kwartale czeska gospodarka rosła w tempie 5 proc. w skali roku. Z kolei Niemcy odnotowują wzrost PKB w skali 2,8 proc.   Oczywiście wciąż daleko nam do nich gospodarczo.

Węgry w trzecim kwartale notowały 3,8-procentowy wzrost gospodarczy, a Słowacja 3,7 proc.

Polska plasuje się w ścisłej czołówce europejskiej. Potrafimy wykorzystać falę wzrostu w regionie. Ustępujemy tylko liderom wzrostu, jak Rumunia (+8,8 proc. wzrostu w III kwartale), Irlandia (+5,8 proc. w II kwartale), Łotwa (+5,8 w III kwartale) i Estonia (+5,7 proc. w II kwartale) oraz Czechy (+5 proc. w III kwartale).

ASG