Gonimy bogate regiony UE… z zadyszką

Mówiąc o pozytywnym, przekraczającym 4 proc. wzroście PKB, warto pamiętać o dystansie, który dzieli nas od tzw. Europy.

Przed miesiącem pisaliśmy, iż gonimy kraje „starej Unii”, starając się nadrobić dystans, praktycznie nie do nadrobienia. A gonimy zachodnie kraje Unii… w tempie niewystarczającym. Co trzeci region Polski to bieda-region Europy.

Eurostat jak co roku wyliczył, gdzie w UE jest najbiedniej i wskazał na dystans takich miejsc do unijnej średniej. Od lat najbardziej odstaje od średniaków północno-zachodnia część Bułgarii, czyli sąsiadujący z Serbią i quasi-państwem Kosowo, region Severozapaden. W tym niechlubnym rankingu są nasze województwa.

21 najbiedniejszych regionów Unii Europejskiej to przede wszystkim jednostki administracyjne Bułgarii i Rumunii (mimo znakomitego sięgającego 7 proc. rumuńskiego wzrostu PKB), które borykają się z biedą.

Co ciekawe drugi, po Severozapaden, „bieda-region’ to francuska wyspa Mayotte, ale to jest zamorskie terytorium Francji, jeden z ostatnich fragmentów kolonialnego imperium, wyspa położona nieopodal Madagaskaru. Wysoko w rankingu biedy jest kilka regionów węgierskich.

Co niepokoi w zestawieniu statystycznym Eurostatu to pozycje od 16 do 21. A są na nich województwa: lubelskie (16. miejsce, PKB per capita 13 700 euro), podkarpackie (18. miejsce, PKB per capita 14 000 euro), podlaskie (19. miejsce, PKB per capita 14 100 euro), warmińsko-mazurskie (20. miejsce, PKB per capita 14 200 euro) oraz świętokrzyskie (21. miejsce, PKB per capita 14 300 euro).

Są i pozytywne tendencje. I tak województwa lubelskie i warmińsko-mazurskie nadrobiły do unijnej średniej po 2 punkty proc. od 2011 do 2016 r. Jednak w świętokrzyskim odnotowano 1 proc. spadku, co oznacza, że statystycznie poziom życia nieco się obniżył.

Z kolei na polskim biegunem bogactwa jest województwo mazowieckie, które pod względem PKB przebija (ale tu uwaga – za sprawą Warszawy) średnią UE, do 109 proc. A najbogaciej jest (przynajmniej średnio) w Londynie (ciągle jeszcze w UE), stolicy księstwa mieście Luksemburgu i w mieście-landzie Hamburg.

ASG