Godność i praca. Ruszył Gdańsk DocFilm Festival.

Jedenasta edycja międzynarodowego festiwalu filmów dokumentalnych Gdańsk DocFilm Festival (Godność i Praca / Dignity & Work) rozpoczęła się 5 czerwca w Gdańsku.

Do 9 czerwca w kinach Neptun i Kameralne przy ul. Długiej 57 zostanie zaprezentowanych ponad 300 konkursowych filmów z 44 krajów, m.in. z USA, Wielkiej Brytanii, Danii, Brazylii, Ekwadoru, Czech, Białorusi, Chorwacji, Palestyny, Izraela i innych. Obok prezentacji filmów konkursowych odbędą się pokazy specjalne, m.in. Panorama Światowa, przegląd kina irańskiego, blok filmowy Sprawni / Niepełnosprawni, a także retrospektywy twórców.

Każdego wieczoru organizatorzy zapraszają na filmy muzyczne – Classic Rock Evenings, na które będzie wstęp wolny. Wstęp wolny będzie również na uroczyste otwarcie festiwalu, podczas którego odbędzie się koncert zespołu Contemporary Noise Sextet. Widzowie mogą również liczyć na ciekawe spotkania z twórcami, uczestnictwo w wykładach, czy warsztatach Masterclass.

Uroczysta gala rozdania nagród i zamknięcia festiwalu odbędzie się w kinie Neptun w niedzielę 9 czerwca o godz. 18.

Przewodniczącym jury jedenastej edycji festiwalu jest Marcel Łoziński, pedagog i wykładowca, członek Amerykańskiej Akademii Filmowej przyznającej Oskary. Organizatorem festiwalu jest Pomorski Instytut Demokratyczny.

Nagrodą dla zwycięzcy konkursu Gdańsk DocFilm Festival jest statuetka „Brama Wolności” oraz nagroda pieniężna w wysokości 10 tysięcy złotych. Jak co roku wręczone zostaną wyróżnienia specjalne, nagroda publiczności, a także zostanie rozlosowywana nagroda wśród widzów oddających głos na wytypowany przez siebie film.

Bilet na jeden dzień festiwalu kosztuje 12 zł, karnet – 35 zł. Można je nabyć w kasie kina Neptun.

Zobacz program festiwalu

Fot. mat. prasowe.