Głodne przedszkolaki

Od 2008 r. o blisko 20 proc. wzrosła liczba dzieci z najmłodszej grupy wiekowej – do 7 roku życia, które korzystają z rządowego programu dożywiania – podaje „Rzeczpospolita”.

Jeszcze w 2008 r. korzystało z programu ok. 273 tys. maluchów, a w 2013 r. już o 50 tys., czyli blisko 323 tys. dzieci skorzystało z rządowego programu dożywiania. To są dane ze sprawozdania Ministerstwa Edukacji Narodowej z realizacji Programu Rozwoju Edukacji na Obszarach Wiejskich na lata 2008–2013.

Statystyki są tym bardziej niepokojące, że w tym samym czasie 2008-13 liczba uczniów na wszystkich etapach kształcenia korzystających z programu dożywania w wyniku niżu demograficznego spadła aż o 24 proc.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej wskazuje tymczasem, że dzieci korzystających z programu przybywa w związku ze zmianami z 2009 r., które rozszerzyły grono wspieranych przedszkolaków. Nowe rozwiązanie umożliwia udzielenie pomocy w formie posiłku bez konieczności rodzinnego wywiadu środowiskowego oraz decyzji ośrodka pomocy społecznej – to argumentacja MPiPS.

Jednak już Polska Akcja Humanitarna szacuje, że nawet 5 proc. dzieci głodnych nie obejmuje żaden program pomocowy. Z kolei MEN zauważa, że przybywa przedszkolaków w ogóle, co też ułatwia zdiagnozowanie problemów socjalnych dzieci i objęcie ich programem dożywania.