Generał Kiszczak – pochówek nie na Powązkach i bez honorów

Generał Czesław Kiszczak, skazany prawomocnym wyrokiem za wprowadzenie stanu wojennego oraz oskarżony o przyczynienie się do śmierci dziewięciu górników w kopalni Wujek zmarł 5 listopada.

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało, że nie planuje przyznania Czesławowi Kiszczakowi pochówku na terenie Wojskowego Cmentarza na warszawskich Powązkach. Nie przewidziano także udziału wojskowej asysty honorowej.

Według MON w uroczystościach pogrzebowych nie będzie uczestniczył minister obrony narodowej ani żaden inny oficjalny przedstawiciel resortu.

Prezes IPN dr Łukasz Kamiński podkreślił w wydanym oświadczeniu, że Kiszczak był nie tylko twórcą stanu wojennego i najbliższym współpracownikiem Wojciecha Jaruzelskiego, ale swoją służbę komunistycznemu totalitaryzmowi rozpoczął już w 1945 r. w „kierowanej bezpośrednio przez sowieckich oficerów okrutnej Informacji Wojskowej”.

Kamiński przypomniał, że Kiszczak „zajmował się zarówno rozpracowywaniem żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, jak i prowadzeniem śledztw przeciwko osobom podejrzanym o takie »przestępstwa« jak próba ucieczki do wolnego świata. Wierna służba systemowi komunistycznemu zaprowadziła go na szczyty hierarchii państwowej – pełnił funkcje szefa wywiadu wojskowego i Wojskowej Służby Wewnętrznej, wreszcie ministra spraw wewnętrznych”.

Prezes IPN dodał również , że „Kiszczak ponosi odpowiedzialność za wszystkie zbrodnie aparatu represji z lat 80. – za śmierć górników z „Wujka”, zamordowanie księdza Jerzego Popiełuszki i Grzegorza Przemyka, za dziesiątki innych ofiar, za cierpienie tysięcy represjonowanych i ich rodzin. I to właśnie o nich powinniśmy przede wszystkim dziś pamiętać”.