Gdyńskie obchody Sierpnia 1980

Tradycyjnie 30 sierpnia br. w Gdyni obchodzona będzie rocznica sierpniowego strajku z 1980 roku i podpisania Porozumień Sierpniowych.

Tych, którym bliskie są ideały „Solidarności” organizatorzy, czyli Pomorska Inicjatywa Historyczna i prezydent Wojciech Szczurek zapraszają na godzinę 18:30 do Sali Koncertowej Zarządu Portu Gdynia S.A. przy ul. Rotterdamskiej 9.

Podczas uroczystości wręczone zostaną honorowe odznaczenia bohaterom strajków sierpniowych za odwagę walki o godność i wolność w sierpniu 1980 roku. Są to ludzie, którzy byli bohaterami tzw. drugiego plany, bez których jednak sierpniowe strajki nie zakończyłyby się pomyślnie.

Niewielu pamięta np. że 29 lipca 1980 roku rozpoczął się dwudniowy strajk w porcie w Gdyni, zakończony podpisaniem porozumienia z dyrekcją. Strajkowali też pod koniec lipca 1980 r. pracownicy lokomotywowni w Gdyni Chylonii i na Leszczynkach.

Premiera filmu Majki Dłużewskiej „Andrzej Kołodziej – bardzo polska opowieść” opowiadającego o strajkach sierpniowych i początkach Solidarności to też jeden z elementów obchodów rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych w Gdyni.

Przed spotkaniem w Sali Koncertowej o godzinie 18 złożone zostaną kwiaty pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 roku przy al. Solidarności (przy przystanku Gdynia Stocznia).

Przypomnijmy, gdy 15 sierpnia 1980 roku do strajku przystąpił gigantyczny zakład pracy Stocznia im. Komuny Paryskiej w Gdyni pierwszym postulatem było rozwiązania istniejących związków zawodowych, skupionych w CRZZ i utworzenie niezależnych od PZPR wolnych związków zawodowych, zagwarantowania prawa do strajku, pełnej jawności życia politycznego i gospodarczego.

Pierwsi zastrajkowali pracownicy wydziałów K-2 oraz K-3. Przejęto radiowęzeł oraz drukarnię stoczniową, zwaną odtąd Wolną Drukarnią Stoczni Gdynia.

Na czele strajkujących „komunardów” stanął Andrzej Kołodziej, młody pracownik, który zjednał sobie „starych” stoczniowców. Ten monter przybył kilka lat wcześniej do pracy na Wybrzeże z Podkarpacia. To Kołodziej i Lech Jędruszewski przywieźli ten postulat do gdańskiego MKS. Gdyńscy stoczniowcy, a w ślad za nimi pracownicy komunikacji miejskiej jako pierwsi postawili ten postulat.

ASG