Gdyński port ma nowego prezesa

Adam Meller, wcześniej zawodowo związany z instytucjami systemu SKOK, został nowym prezesem zarządu spółki Zarząd Morskiego Portu Gdynia S.A. w jego VI kadencji,

Objęcie stanowiska  przez powołanego uchwałą Rady Nadzorczej nowego prezesa Zarządu  nastąpiło dzisiaj.

Adam Meller był prezesem świadczącego usługi finansowe Towarzystwa Finansowego SKOK – do 2008 roku. Następnie był wiceprezesem Towarzystwa Zarządzającego SKOK Sp. z o.o., które oferuje produkty i usługi finansowe dla podmiotów systemu unii kredytowych, czyli SKOK w Polsce.
Zastąpił na stanowisku Janusza Jarosińskiego, który związany był z gdyńskim portem od lat 70-tych.  W 1999 roku został prezesem Zarządu Morskiego Portu Gdynia. W zależności od politycznej koniunktury był prezesem gdyńskiego portu – za rządów AWS i UW oraz PO i PSL, a wiceprezesem za rządów SLD i PiS.

Jak czytamy w komunikacie spółki „postępowanie kwalifikacyjne prowadzone było na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 2003 roku w sprawie przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko członka zarządu w niektórych spółkach handlowych”.

ASG