Gdyński Inkubator Przedsiębiorczości otwarty

Gmach Gdyńskiego Inkubatora Przedsiębiorczości, w którym znajdzie się miejsce dla kilkudziesięciu innowacyjnych firm z różnych branż, został oddany do użytku 28 maja. Gdyński Inkubator Przedsiębiorczości będzie oferował preferencyjne warunki najmu lokali oraz zapewni szeroki zakres usług wspierających rozwój początkujących przedsiębiorców i firm.

W ceremonii uczestniczyli Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Wojciech Szczurek, prezydent miasta Gdyni, Mieczysław Struk, marszałek Województwa Pomorskiego oraz Irena Muszkiewicz-Herok, prezes należącej do NSZZ „Solidarność” Fundacji Gospodarczej.

inkubator

W inkubatorze utworzony zostanie Ośrodek Wspierania Innowacji, którego zadaniem będzie działalność na rzecz transferu wiedzy i technologii pomiędzy światem nauki i biznesu. W obiekcie powstanie również Multimedialne Centrum Rozwoju, w którym realizowane będą profesjonalne usługi doradztwa naukowo-biznesowego, branżowego coachingu i mentoringu.

Gdyński Inkubator Przedsiębiorczości wybudowała Fundacja Gospodarcza. To działająca od 1990 r. jedna z pierwszych organizacji pozarządowych w Polsce, która od 25 lat wspiera lokalną przedsiębiorczość, pomaga w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych pracowników i przeciwdziałaniu bezrobociu.

Dział Informacji KK

fot. Dział Informacji KK