Gdynianie pamiętają o wizycie Świętego Jana Pawła II

Jan Paweł  II przybył do Trójmiasta 11 i 12 czerwca 1987 r. Dla nas, członków NSZZ „Solidarność” , ta trzecia wizyta polskiego Papieża w Ojczyźnie miała szczególne znaczenie. To wtedy Ojciec Święty po raz pierwszy odwiedził miasto „Solidarności”, to wtedy na Skwerze Kościuszki w Gdyni, na Westerplatte, a przede wszystkim podczas mszy na gdańskiej Zaspie, wypowiedział słowa, które przywróciły wolę i siłę do oporu przeciwko systemowi PRL.

W niedzielę 11 czerwca, godz. 9.15 Skwer Kościuszki – Basen Prezydencki (ok. 50 m od ORP „Błyskawica” przybiją do nabrzeża kutrów rybackich. Na pokładzie jednego z nich znajdować się będzie kopia figury Matki Boskiej Królowej Polskiego Morza ze Swarzewa. Figura w asyście solidarnościowych pocztów sztandarowych zostanie przeniesiona do kościoła Najświętszej Marii Panny przy ul. Świętojańskiej, gdzie pod przewodnictwem ks. arcybiskupa Leszka Sławoja Głódzia o godz. 10 zostanie odprawiona uroczysta msza święta. Przed kościołem zostanie poświęcone epitafium upamiętniające wizytę Ojca Świętego w Gdyni. Zachęcamy do udziału wraz ze związkowymi sztandarami.

W 30 rocznicę spotkania ludzi morza (i nie tylko) z Janem Pawłem II na Skwerze Kościuszki odbędzie się koncert „Wciąż tak blisko…”.

Widowisko będzie miało iście gwiazdorską obsadę. Pod dyrekcją Krzesimira Dębskiego wystąpią Elbląska Orkiestra Kameralna i Polski Chór Kameralny, Natalia Kukulska, Natalia Szroeder, Mieczysław Szcześniak, Rafał Brzozowski, Anna Jurksztowicz i Zygmunt „Muniek” Staszczyk z zespołu T.Love. Na ekranach multimedialnych zaprezentowane zostaną krótkie filmy dokumentujące pobyt Ojca Świętego w Gdyni.

Koncert odbędzie się w sobotę 11 czerwca o godz. 18 na placu przy Akwarium Gdyńskim (al. Jana Pawła II 1).

Wstęp wolny.

„Morze mówi człowiekowi o potrzebie szukania się nawzajem. O potrzebie spotkania i współpracy. O potrzebie solidarności. Międzyludzkiej i międzynarodowej. Jakże doniosły jest fakt, że to właśnie słowo »Solidarność« zostało wypowiedziane tutaj, nad polskim morzem. Że zostało wypowiedziane w nowy sposób, który równocześnie potwierdza jego odwieczną treść” – mówił w 1987 r. w Gdyni Jan Paweł II, podkreślając, że sam „rósł równolegle z tym miastem”.

IlustracjaWizerunek Matki Boskiej Swarzewskiej na znaczku poczty obozowej – Oficerski Obóz Jeniecki Woldenberg II C, wykonany przez jeńca – oficera.