Gdynia upamiętniła bohaterów Sierpnia 1980

Bez Grudnia 1970 nie byłoby Sierpnia 1980 – związkowcy z Gdyni wiedzą o tym najlepiej, dlatego nic dziwnego, że obchody 36 rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność” w tym mieście rozpoczęły się 30 sierpnia od złożenia kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 przy Al. Solidarności. W uroczystości wzięły udział poczty sztandarowe z niemal wszystkich najważniejszych gdyńskich zakładów pracy (w tym stoczni i oświatowej „S”), przedstawiciele władz miasta, uczestnicy protestów z grudnia 1970 r., pomorska kurator oświaty Monika Kończyk, a także delegacje Oddziału NSZZ „S” w Gdyni (z Aleksandrem Kozickim na czele) i Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” z przewodniczącym Krzysztofem Doślą. Modlitwę poprowadził duszpasterz ludzi pracy archidiecezji gdańskiej ks. prałat Sławomir Decowski. Gościem specjalnym był marszałek senior Sejmu obecnej kadencji i były przewodniczący Solidarności Walczącej Kornel Morawiecki.

Zdjęcia: Adam Chmielecki

Po oddaniu hołdu ofiarom zbrodni Grudnia ’70 w Sali Koncertowej Zarządu Morskiego Portu Gdynia odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń uczestnikom strajków sierpniowych w 1980 roku. Medale „Bohaterom Sierpnia 80 Gdynia” z rąk prezydenta Gdyni Wojciecha Szczurka i prezesa Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna Andrzeja Kołodzieja odebrało 57 osób. Od 2013 r. w ten sposób uhonorowano już blisko 700 osób, które w 1980 r. miały odwagę upomnieć się o wolność i godność.

– „Solidarność” wygrała, ale później zgubiliśmy gdzieś solidarność międzyludzką. Jej odbudowanie to nasz wspólny, zbiorowy obowiązek – apelował Kornel Morawiecki.

Na uroczystości obecny był prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Jarosław Szarek, który podzielił się osobistą refleksją. – Zostałem wychowany w kulcie uczestników i ofiar protestów robotniczych w grudniu 1970 roku. Symbolem polskiej wolności jest Gdańsk, ale Gdynia zawsze była razem z Gdańskiem. To była prawdziwa solidarność – powiedział Jarosław Szarek, przypominając wysiłek m.in. pracowników portu w Gdyni i Stoczni im. Komuny Paryskiej. Prezes IPN zapowiedział, że Instytut włączy się w popularyzację historii „Solidarności”.

Wzruszającym fragmentem uroczystości był krótki koncert chóru Sounds of Freedom (Dźwięki Wolności), w którym utalentowana młodzież z Gdyni i Kaszub w artystyczny sposób przedstawiła walkę prowadzoną w latach 80. przez „Solidarność”.

ACH