Gdynia pamięta o „zwykłych” bohaterach Sierpnia 1980

Przy pomniku Ofiar Grudnia 1970 roku, który – jak zauważył prowadzący rocznicową modlitwę ks Edward Pracz, koordynator Apostolstwa Ludzi Morza – wpisał się w krajobraz miasta spotkali się w sobotę 29 sierpnia br. związkowcy, mieszkańcy tego portowego miasta, działacze samorządowi by oddać hołd poległym w drodze do wolności i tym, którzy w 1980 roku prowadzili robotniczy protest do zwycięstwa i powstania NSZZ „Solidarność”.

Tutaj, w pobliżu przystanku Gdynia-Stocznia, w 1970 roku od kul wojska padli spieszący do pracy robotnicy i zmierzający do szkół uczniowie.
- W sposób szczególny czcimy pamięć tych, którzy oddali życie za naszą Ojczyznę. Oddajemy cześć tym, których krew wsiąknęła w tą ziemię. Chcemy ich ogarnąć naszą pamięcią i sięgnąć w przeszłość by dostrzec odruchem serc ofiarę ludzi, a zarazem chęć do działania – mówił ks. Pracz.
- Dzieje narodu są przede wszystkim dziejami ludzi – ks. Pracz przypomniał słowa Jana Pawła II wypowiedziane na Placu Zwycięstwa w 1979 roku, prosząc zgromadzonych by wielowiekowe dziedzictwo Polski przyjęli z wiarą, nadzieją i miłością.
- Proszę was byście nie porzucili swoich korzeni – apelował kapłan.

Nieopodal miejsca, w którym „Polak strzelał do Polaka” i gdzie od 17 grudnia 1980 roku stoi pomnik, za bramą ówczesnej Stoczni im. Komuny Paryskiej od 15 sierpnia 1980 roku trwał proletariacki protest. Jego uczestnicy, „zwykli” bohaterowie, najczęściej nie będący beneficjentami transformacji z roku 1989, zostali symbolicznie nagrodzeni medalem „Bohaterom Sierpnia 1980 Gdynia”.
Nieco wcześniej wiązanki kwiatów i znicze pamięci ofiar grudniowej masakry złożyli przy pomniku Grudnia 1970 m.in. prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, delegacje gdyńskich organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność” z przewodniczącym Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztofem Doślą, delegacje i poczty sztandarowe m.in. Stoczni Remontowej „Nauta”, Stoczni Marynarki Wojennej, gdyńskiej oświaty, Portu Gdynia, OPEC, PKP oraz naszego Związku z Rumi..
Podczas południowej uroczystości w gmachu Zarządu Portu Gdynia pamiątkowe medale „Gdynia Bohaterom Sierpnia 1980″ z rąk prezydenta Gdyni Wojciecha Szczurka i szefa Pomorskiej Inicjatywy Historycznej Andrzeja Kołodzieja odbierali ludzie NSZZ „S” z 1980 r. stoczniowcy, portowcy, lekarze.
Wśród gości był m.in. poseł Janusz Śniadek, lider PiS na Pomorzu i były przewodniczący naszego Związku.
Wyróżnienia to efekt współpracy władz samorządowych Gdyni, IPN, NSZZ „Solidarność” i fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna.
Otrzymało je tym razem 120 uczestników strajków z 1980 r. Od 2012 roku medale „Bohaterom Sierpnia 1980 Gdynia” otrzymało już 638 osób.
Wręczając odznaczenia Andrzej Kołodziej, lider sierpniowego strajku w Stoczni im. Komuny Paryskiej, podkreślił, że jest to obowiązek by w nasze święta uczcić bohaterów, dzięki którym Ojczyzna jest wolna. A nie jest to zadanie łatwe, bo niestety jest ich coraz mniej, bo odeszli, bo rozjechali się po świcie. Jerzy Miotke, gdyński samorządowiec i działacz opozycji lat PRL przypomniał m.in. postać odznaczonego w sobotę Stefana Iżyłowskiego, aktora gdyńskiego teatru, który wspierał swoimi występami od 17 sierpnia 1980 roku strajkujących.
W sali gdyńskiego portu przygotowana została też wystawa i prezentacja multimedialna o dniach strajku 1980 roku. Część artystyczną, składającą się z ballad z lat 70-tych i 70-tych w nowych aranżacjach zaprezentowała grupa taneczno-wokalna działająca przy Zespole Szkół nr 14 na gdyńskiej Dąbrowie.
Nie byłoby zwycięskiego Sierpnia ’80 bez tragedii Grudnia ’70.
– Trudno wyzbyć się wzruszenia. Odnajdujemy na zdjęciach sylwetki ludzi odważnych, którzy w trudnych dniach mieli odwagę upomnieć się o prawo do godnej pracy, o wolność. Gdy przywołujemy pamięć bohaterów Sierpnia musimy pamiętać, że odwaga, determinacja i mądrość z jaką podjęli robotnicy swój opór wobec komunistycznej władzy, była odwagą budowaną na tragicznym doświadczeniu Grudnia 1970 sprzed 10 zaledwie lat. Grudzień to tragiczny fundament drogi do wolności. Dzisiaj możemy cieszyć się wolnością chociaż w Polsce jest wiele obszarów, które pragniemy by były w końcu spełnieniem testamentu walczących w Grudniu i w Sierpniu – mówił prezydent miasta Wojciech Szczurek.
Nazwiska nagrodzonych medalem są umieszczone w IV tomie cyklu wydawniczego „Ludzie Sierpnia 1980 w Gdyni”, zredagowanym przez Danutę Sadowską. Romana Zwiercana i Andrzeja Kołodzieja. Tom ten zawiera głównie zapis relacji bezpośrednich uczestników wydarzeń z 1980 r. Są też fotokopie listów pisanych do strajkujących ojców przez dzieci oraz strajkowe fotografie.
ASG