W 30 rocznicę spotkania ludzi morza z Janem Pawłem II koncert „Wciąż tak blisko…”

W 30 rocznicę spotkania ludzi morza (i nie tylko) z Janem Pawłem II na Skwerze Kościuszki odbędzie się koncert „Wciąż tak blisko…”.

Papieska msza św. w Gdyni 11 czerwca 1987 r. zgromadziła kilkaset tysięcy wiernych i była jednym z najważniejszych wydarzeń w historii miasta „z morza i marzeń”.

Widowisko będzie miało iście gwiazdorską obsadę. Pod dyrekcją Krzesimira Dębskiego wystąpią Elbląska Orkiestra Kameralna i Polski Chór Kameralny, Natalia Kukulska, Natalia Szroeder, Mieczysław Szcześniak, Rafał Brzozowski, Anna Jurksztowicz i Zygmunt „Muniek” Staszczyk z zespołu T.Love. Na ekranach multimedialnych zaprezentowane zostaną krótkie filmy dokumentujące pobyt Ojca Świętego w Gdyni.

Koncert odbędzie się w sobotę 11 czerwca o godz. 18 na placu przy Akwarium Gdyńskim (al. Jana Pawła II 1).

Wstęp wolny.

„Morze mówi człowiekowi o potrzebie szukania się nawzajem. O potrzebie spotkania i współpracy. O potrzebie solidarności. Międzyludzkiej i międzynarodowej. Jakże doniosły jest fakt, że to właśnie słowo »Solidarność« zostało wypowiedziane tutaj, nad polskim morzem. Że zostało wypowiedziane w nowy sposób, który równocześnie potwierdza jego odwieczną treść” – mówił w 1987 r. w Gdyni Jan Paweł II, podkreślając, że sam „rósł równolegle z tym miastem”.

ACH