Gdynia: Nasz naród w drodze

Mszą świętą i modlitwą pod pomnikiem Ofiar Komunizmu gdyńska „Solidarność” uczciła ofiary stanu wojennego. 13 grudnia w 32 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w kościele oo. Redemptorystów zgromadzili się mieszkańcy Gdyni w tym związkowcy z przewodniczącym Regionu Gdańskiego Krzysztofem Doślą, obecni byli także przedstawiciele władz miasta – prezydent Wojciech Szczurek i wiceprezydent Ewa Łowkiel. Oprawę muzyczną uroczystości stanowiły utwory w wykonaniu młodzieży z II LO w Gdyni.

Zdjęcia: Ryszard Kuźma

– Człowiek jest wciąż w drodze, kościół jest w drodze i nasz naród jest w drodze. W tę bolesną rocznicę wprowadzenia stanu wojennego trzeba nam przystanąć i spytać o naszą tożsamość. – mówił w homilii duszpasterz Ludzi Pracy ks. prałat Sławomir Decowski. Przypomniał on koleje etapy walki polskich patriotów o niepodległość, poczynając od walki żołnierzy wyklętych, przez grudzień 1970, czerwiec 1976, sierpień 1980, stan wojenny. Przywołał on również słowa Jana Pawła II: Nie ma przyszłości człowieka i narodu bez miłości, która przebacza, ale i pamięta.

Po mszy świętej uczestnicy uroczystości złożyli kwiaty pod pomnikiem Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego.