Gdynia: Marsz dla Życia i Rodziny

Organizacje i stowarzyszenia katolickie miasta Gdyni zapraszają 1 czerwca do wzięcia udziału w Marszu dla Życia i Rodziny 2014.

marsz_gdynia_plakat

Data marszu: 1 czerwca 2014 r. godz. 11, miejsce zbiórki: pomnik Ofiar Grudnia 1970 przy Urzędzie Miasta Gdyni, al. Marszałka Piłsudskiego 52-54. Marsz przejdzie ul. Świętojańską, 10 Lutego i Portową. Finał – godz. 12: Msza św. w Kościele św. Piotra Rybaka o. Redemptorystów w Gdyni ul. Portowa 2.

Patronem marszu są ojcowie Redemptoryści z Gdyni, ul. Portowa 2

Kontakt: Koordynator Marszu: 697 72-68 81, Adam.

Marsze w całej Polsce organizuje grupa osób, wspólnot, organizacji, które łączy przekonanie, że szacunek dla życia i rodziny stanowi fundament ładu społecznego. Życie pojawia się, wzrasta i kształtuje w rodzinie. Kiedy nie szanuje się życia człowieka, trudno troszczyć się o jego wolność i własność. Z kolei rodzina oparta na stabilnym związku małżeńskim to miejsce harmonijnego wzrastania młodego człowieka, a zarazem wielka przygoda i droga osobistego spełnienia kobiety i mężczyzny. Rodzina zapewnia szczęście, poczucie bezpieczeństwa, wsparcie w trudnościach i godną starość.

Marsze są przede wszystkim świętem rodzin – stanowią okazję do tego, by publicznie manifestować radość z posiadania rodziny, by spotkać osoby, z którymi dzielimy te same wartości i zarażać innych swoim szczęściem.

Maszerujemy jednak również po to, by zwracać uwagę opinii publicznej i władz – zarówno tych lokalnych jak i ogólnopolskich – na sytuację rodziny. Z uwagi na fakt, że rodzina jest instytucją szczególną i niezastępowalną domagamy się tego, by cieszyła się odpowiednim prestiżem. Podstawowym przejawem szacunku dla rodziny powinno być zaufanie, że mogąc konsumować owoce swojej pracy będzie czynić to roztropnie i odpowiedzialnie troszcząc się zarówno o potrzeby swoje jak i wspólnoty, w której żyje.

Wychodzimy na ulice również po to, by upominać się o prawa tych, którzy sami nie mogą się bronić – dzieci przed urodzeniem, które można w Polsce pozbawiać życia ze względu na ich niepełnosprawność bądź okoliczności poczęcia.