Gdańska „S” przed Pałacem Prezydenckim

Ok. 350 członków Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” bierze udział w pikiecie Związku, która trwa od godz. 16 przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie. To kolejny etap działań „S” przeciw podniesieniu wieku emerytalnego w ramach akcji „Stop 67”. Pikieta ma być formą apelu do prezydenta Bronisława Komorowskiego, aby nie podpisywał ustawy emerytalnej przyjętej przez parlament.

W Warszawie są obecni m.in. pracownicy Gdańskiej Stoczni „Remontowa”, Gościcińskiej Fabryki Mebli Klose, Polskich Linii Oceanicznych, Portu Gdańsk, Portu Gdynia, Radmoru, Robotniczej Spółdzielni Mieszkaniowej w Gdyni, Urzędu Miasta Gdyni, Stoczni Gdańskiej, Stoczni „Nauta”, Stoczni Marynarki Wojennej, członkowie KZ Pracowników i Funkcjonariuszy Izby Celnej w Gdyni, Komisji Międzyzakładowych NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku i Gdyni oraz członkowie „S” z oddziałów w Chojnicach, Malborku i Starogardzie Gdańskim.

Pod siedzibą prezydenta przemówienie wygłosił przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „S”. Piotr Duda powiedział m.in.:

- Dziekuję wszystkim parlamentarzystom, którzy głosowali przeciwko podniesieniu wieku emerytalnego. Gdyby żył śp. prezydent Lech Kaczyński, na pewno nie podpisałby tej ustawy.

Szef „S” odniósł się też do apeli o wstrzymanie się od protestów w czasie Euro 2012:

- Na pewno nie będzie tak, że nasz związek zawiesi na miesiąc działalność – powiedział Duda.