Gdańszczanie bezpośrednio decydują o wydatkowaniu drobnej części budżetu miasta

Skromna część gdańskiego budżetu wynoszącego blisko 2,7 mld zł, będzie rozdysponowana jako tzw. Budżet Obywatelski 2014. Gdańszczanie bezpośrednio zdecydują o wydatkowaniu 9 mln zł. Od 10 lutego do 23 lutego można głosować nad obywatelskimi programami. Informacja o wybranych projektach zostanie podana na sesji RMG 27 lutego.

Spośród 417 propozycji 308 wpisano do Bazy Projektów. Najwięcej wniosków złożył Okręg II (Śródmieście, Chełm, Ujeścisko-Łostowice) – 94, zaś najmniej  Okręg V (Zaspa Rozstaje, Zaspa Młyniec, Przymorze Wielkie, Przymorze Małe) – 46.
Najwięcej propozycji odnosiło się do sportu i rekreacji, a w tym utworzenia siłowni na powietrzu.
Jaka będzie kwota do rozdysponowania przez gdańszczan w pilotażowym budżecie obywatelskim?

W roku 2014, w ramach pilotażu, zarezerwowane zostanie 9 mln PLN (po 1,5 mln PLN  na każdy z sześciu okręgów). Z każdego Okręgu zostaną wybrane minimum 3 zadania (po 500 tys zł), a o wynikach zostaniemy poinformowani 25 lutego, czyli dwa dni po zamknięciu głosowania. W marcu nastąpi ewaluacja projektów i wtedy okaże się, gdzie należy dokonać zmian, a co się udało.
Kwota potrzebna na zrealizowanie wszystkich zadań zgłoszonych przez mieszkańców do pilotażowego Budżetu Obywatelskiego 2014 to prawie 90 mln zł.
Przypomnijmy, że uprawnieni do wzięcia udziału w głosowaniu są mieszkańcy Gdańska (zameldowani na pobyt stały lub czasowy lub wpisani do gdańskiego rejestru wyborców), którzy w dniu rozpoczęcia konsultacji (4 listopada 2013 r.) ukończyli 16 lat. Łącznie 375 075 osób.

Na stronie www.gdansk.pl został umieszczony specjalny baner, który kieruje nas na stronę umożliwiającą dokonanie wyboru. Należy pamiętać o numerze PESEL, gdyż na jego podstawie będziemy weryfikowani.

Jak głosować?
Głosowanie odbywa się jednorazowo na wybrane projekty albo przez Internet albo w wyznaczonym Punkcie Konsultacyjnym. Możemy zagłosować na maksymalnie 5 (tj. w sumie 5 – po jednym głosie, a nie 5 razy na jeden projekt) projektów z dowolnego Okręgu Konsultacyjnego. Warto się zastanowić, gdyż nie ma możliwości dopełnienia odpowiedzi. Jeżeli oddamy głos przez Internet i będziemy chcieli zalogować się ponownie – system odrzuci nasz login.
Głosowanie zakończy się 23 lutego o godz. 23:59. Można zagłosować z dowolnego urządzenia z dostępem do Internetu (zalecane przeglądarki w wersji aktualnej: Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera, Safari; urządzenia mobilne z systemami operacyjnymi: IOS, Android, Windows), a także w wyznaczonych godzinach w stacjonarnych Punktach Konsultacyjnych. To w nich pomocą będą służyć dyżurujący urzędnicy. Głosując w Internecie trzeba będzie  podać adres email (jeden dla jednego głosującego) na który otrzyma się link weryfikujący dostęp do głosowania. W przypadku, gdy system nie dopuści do głosowania, wówczas na ten sam adres otrzyma się informację dlaczego tak się stało i co z tym problemem zrobić. W Punkcie stacjonarnym wystarczy aktualny dowód osobisty lub legitymacja szkolna dla osób niepełnoletnich (Osoby niepełnoletnie proszone są także o sprawdzenie i zapisanie wcześniej numeru PESEL).

Punkty Konsultacyjne
Zespół Obsługi Mieszkańców Nr 1, ul. Partyzantów 74

Nr 3, ul. Nowe Ogrody 8/12

Nr 4, ul. Wilanowska 2

czynne: poniedziałek, wtorek, czwartek w godz. 8:00-16:00, środę w godz. 8:00-17:00, piątek w godz. 8:00-15:00.

Osiem Punktów Konsultacyjnych w szkołach;

czynne: wtorek, środa, czwartek w godz. 14:00-18:30 i w niedzielę w godz. 10:00-15:00.
STOGI – Szkoła Podstawowa Nr 11, ul. Stryjewskiego 28
PIECKI-MIGOWO – XX Liceum Ogólnokształcące, ul. Dobrowolskiego 6
PRZYMORZE – Szkoła Podstawowa Nr 79, ul. Kołobrzeska 49
BRZEŹNO – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Nr 1, ul. Krasickiego 10
OLIWA – Szkoła Podstawowa Nr 23, ul. Opacka 7
ŚRÓDMIEŚCIE – Szkoły Ekonomiczno-Handlowe, ul. Seredyńskiego 1A
WRZESZCZ DOLNY – Szkoła Podstawowa Nr 52, ul. Kościuszki 111
OSOWA – Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2, ul. Wodnika 57.

Jak znajdę wybrane projekty w panelu do głosowania?
Panel do głosowania podzielony będzie na 6 Okręgów Konsultacyjnych. Tak też zbierane i opiniowane były projekty.

Wchodząc do wybranego Okręgu i zaznaczając wybrany projekt, można oddać głosy dowolnie np. pięć projektów w jednym Okręgu lub po jednym projekcie w pięciu Okręgach. Na koniec należy zatwierdzić swój dokonany wybór.

ASG