Gdański związkowiec pokieruje sekcją przemysłu mleczarskiego i spirytusowego

Krajowa Sekcja Przemysłu Mleczarskiego Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność”, skupiająca 30 organizacji zakładowych i 2200 związkowców wybrała skład swojej rady.

sikorski_zbigniew23

Zbigniew Sikorski

Przewodniczącym Rady Sekcji jednogłośnie wybrany został Zbigniew Sikorski, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w POLMLEK Maćkowy.
Wspólna Krajowa Sekcja Przemysłu Mleczarskiego Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność” powołana została na WZD 31 marca 2014 r.  Teraz ukonstytuowały się jej władze. Zbigniew Sikorski do „Solidarności” należy od 1980 roku.

- Koncentrujemy się na obronie polskich, rodzimych marek produktów. Nasi producenci nie mogą zniknąć przytłoczeni nazwami wielkich sieci handlowych. Wspieranie obcych marek grozi upadłościami polskich firm. Przecież Polska stoi zdrową żywnością. To patriotyzm gospodarczy.  Na razie jeszcze żywność jest naszym atutem na rynku globalnym. Nie możemy bezwolnie poddawać się dyktatowi wielkich sieci handlowych wobec którego bez wsparcia rządu bezradni są polscy producenci. Nie godzimy się na fikcję, w której szefowie wielkich sieci przekonują, że promują polskie produkty, a faktycznie wystawiają je pod własnym logo. W ostatnim pięcioleciu liczba dyskontów znacznie wzrosła. Jeśli ich właściciele deklarują, że większość produktów żywnościowych pochodzi z Polski nie może być to tylko promocyjną sztuczką – mówił Zbigniew Sikorski w wywiadzie dla „Magazynu Solidarność”.

ASG