Gdańska „Solidarność” popiera górników

Pełną solidarność z górnikami walczącymi nie tylko o swoje miejsca pracy, ale także o przyszłość branży, która jest  strategiczna dla bezpieczeństwa Polski, wyraził Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w stanowisku ws. likwidacji polskich kopalń przyjętym 15 stycznia br.

„Znad morza przesyłamy Wam wyrazy poparcia i zapewniamy, że w razie konieczności nie zawahamy się podjąć akcji solidarnościowych. Tu, na Wybrzeżu, wiemy na własnych bolesnych przykładach z przemysłu stoczniowego, ile warte są obietnice rządu. Walka o miejsca pracy w przemyśle, o utrzymanie ważnych zakładów pracy – to walka o naszą przyszłość i bezpieczeństwo” – czytamy m.in. w stanowisku władz gdańskiej „Solidarności”.

ZRG NSZZ „S” wyraził również oczekiwanie, że w rozwiązanie problemów górnictwa włączy się prezydent RP.

Stanowisko Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w sprawie likwidacji polskich kopalń

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w pełni solidaryzuje się z górnikami walczącymi nie tylko o swoje miejsca pracy, ale także o przyszłość branży, która jest  strategiczna dla naszego bezpieczeństwa.

Próby zamknięcia kopalń w pośpiechu, przy pomocy specustawy przegłosowanej niemal bez dyskusji, to kolejny przykład całkowitego lekceważenia dialogu i godności ludzi pracy. To dowód, że – tak jak w wielu innych obszarach – ten rząd nie ma żadnego pomysłu na obronę polskiego bezpieczeństwo energetycznego, które przez długie lata zależeć będzie od polskiego węgla. Po raz kolejny okazało się co warte i na czym oparte są obietnice osób sprawujących dziś władzę.

Dość lekceważenia społeczeństwa. Dość podejmowania szkodliwych i nieprzemyślanych decyzji. Dość  nieodpowiedzialności ludzi, którzy kierują się wyłącznie własnym zyskiem i własnym interesem.

Znad morza przesyłamy Wam wyrazy poparcia i zapewniamy, że w razie konieczności nie zawahamy się podjąć akcji solidarnościowych. Tu, na Wybrzeżu, wiemy na własnych bolesnych przykładach z przemysłu stoczniowego, ile warte są obietnice rządu. Walka o miejsca pracy w przemyśle, o utrzymanie ważnych zakładów pracy – to walka o naszą przyszłość i bezpieczeństwo. To walka także o pracę dla następnych pokoleń -  tu, a nie na zagranicznych przysłowiowych „zmywakach”.

Oczekujemy, że Prezydent RP nie dopuści do wejścia w życie szkodliwych i nieodpowiedzialnych rozwiązań.

Gdańsk, 15 stycznia 2015 r.

Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG  NSZZ „Solidarność”

Czytaj także: Wszyscy jesteśmy górnikami. Solidarność ze Śląskiem